Det første bindet i serien har fått tittelen ”Naturmytiske ballader, legendeballader og historiske ballader”. Den er nummer fem i serien av publikasjoner fra Norsk Visearkiv, og utgis i samarbeid med Norsk folkeminnelag. Det er Aschehoug som er forlag for serien, somm etter hvert skal omfatte fire bind.

- Med første bind av melodiene til norske middelalderballader har vi nådd en viktig milepæl innen balladeutgivelser i Norge, sier Astrid Nora Ressem.

For første gang blir alle nedtegnede melodier presentert i bokform i en samlet, vitenskapelig utgave. Når verket er sluttført med ytterligere tre bind, vil det i følge Norsk Visearkiv inneholde rundt 1200 melodier og et register.

- Melodiene har ofte kommet i skyggen av den store mengden innsamlede balladetekster, og mange av dem er aldri blitt utgitt før. Innsamlerne nedtegnet melodier over store deler av landet, og oppskriftene viser stor kreativitet i personlig utforming av sangen, forteller Ressem.

Til hver note står det opplysning om sanger, samler, årstall og lokalitet.

Første bind, som foreligger nå, inneholder melodiene til de naturmytiske balladene, legendeballadene og de historiske balladene. Melodiene er nedtegnet over en periode på 200 år av samlere som Ludvig Mathias Lindeman, Catharinus Elling, Olav Sande, Rikard Berge og Ole Mørk Sandvik. Nyere utgitte transkripsjoner er også tatt med.

Her finnes bl.a. ”Horpa”  med 31 melodioppskrifter, ”Draumkvedet”  med 16 melodioppskrifter og ”Falkvor Lommanson”  med 2 melodioppskrifter.

Boken kan bestilles fra (nett)bokhandlere , men også direkte fra Norsk folkeminnelag. I tilegg til redaktør Astrid Nora Ressem har redaksjonen bestått av Elin Prøysen, Ellen Nessheim Wiger og Velle Espeland. Hjemmesidene til Norsk Visearkiv finner du her.