FF2013-Katalog Musikk og Natur

- Naturen har vært til inspirasjon for musikk og musikere opp gjennom historien. Det er utrolig spennende å utforske sammenhengene mellom naturfenomen og musikalske uttrykk, sier direktøren for Førdefestivalen, Hilde Bjørkum. –
Tenk bare på hvor mange melodinavn som er knyttet til natur og hvor ofte naturfenomen og naturstemninger brukes symbolsk i musikken! Det er også mange eksempler på at selve instrumentene er utviklet direkte fra kilder i naturen; som den vestafrikanske harpen, koraen, med resonanskasse fra kalebassfrukten, fløyter laget av bein eller horn, og felestrenger av tarm.

Siden starten i 1990 har Førdefestivalen valgt å gi fokus til et tema, som man finner igjen i programmeringen. Her er listen over tidligere års tema:

1990: Aust-Europa
1991: Urbefolkning og min­ori­t­etar
1992: Afrikanske røter
1993: Sigøynarmusikk
1994: Det fjerne Østen
1995: Musikk ved Middelhavet
1996: Sør for Sahara
1997: Latin-Amerika
1998: Europeiske minoritetar
1999: Musikk ved Svartehavet
2000: Den Keltiske Familie
2001: Musikk langs Silkevegen
2002: Frå fado til flamenco
2003: Europeiske stemmer
2004: Saludos del Caribe!
2005: Klangar frå Det kaspiske hav
2006: Brasil! Brasil!!
2007: Émotions françaises
2008: Dialogue
2009: World Voices
2010: FRIDOM og undertrykking
2011: Women's World
2012: Coexistence - Sameksistens
2013: Musikk og natur
 

Førdefestivalen vil med årets tema også tydeliggjøre et av festivalens kjennetegn - naturen som omgir konsertene og festivalen. Det blir konsert på Hafstadfjellet (706 m.o.h.), «gapahuk»-konserter, musikk på gårdstun, flakedans, vandring og storkonsert i parken ved elva Jølstra. To av samarbeidspartnerne på festivalen, Den Norske Turistforening og Sogn og Fjordane Turlag, er naturlig nok viktige medhjelpere på flere av konsertene.

– Omgivelsene påvirker hvordan vi opplever og oppfatter musikken. I år vil vi til fulle utnytte at Førde ligger midt i naturparadiset Fjord-Norge, med fjell, fosser, vann og brear på alle kanter, sier Bjørkum.

I forbindelse med årets tema har Førdefestivalen gjort grep for å gjøre festivalen grønnere - mer miljøvennlig. De jobber med å få miljøfyrtårn-sertifisering, og håper å ha dette på plass til sommerens festival.

 

Bestillingsverk fra Majorstuen

Majorstuen topper listen over norske navn på plakaten i år, og for første gang kommer de med bestillingsverk til Førdefestivalen. Tittelen på verket er Kvitre, og det vil handle om fugler og selvsagt om fuglesang. Urframføringen skjer fredag 5. juli, og Majorstuen vil da være forsterket med ti unge, utvalgte felespillere fra hele landet.

– Dette er et stort prosjekt, og vi er svært spente, sier Bjørkum, som gleder seg til å se det suksessrike ensemblet på scenen med nyskrevet musikk i Førde.

 

Sterke norske navn

Unni Boksasp Ensemble slipper ny plate 26. februar, og sekstetten blir også å finne på sommerens Førdefestival. Ensembelets forrige plate, Keramello, vant både Folkelarmpris og Spellemannspris og det er store forventninger knyttet til det kommende albumet, som har fått tittelen Kvite Fuglar.

Leif Rygg

Et annet høydepunkt vil være et sjeldent møte mellom to levende legender i norsk folkemusikk, Knut Buen frå Tuddal i Telemark og Leif Rygg frå Voss. De skal sammen finne frem natur-inspirerte slåtter fra to særmerkte folkemusikktradisjoner. Fokus på naturen er det også med kvederen Kari Malmanger og hennes kritikerroste debutplate, No soli bakom blåe fjell. Kari Malmanger med band er en av Førdefestivalens norske temaartister.

 

Markerer stemmerettsjubileet

Festivaldirektør Hilde Bjørkum bestemte seg tidlig for at festivalen skulle markere stemmerettsjubileet. Hun setter jubileet i et internasjonalt perspektiv og inviterer til en helt ny konsertproduksjon. Her møter to av Norges fremste kvinnelige vokalister, Berit Opheim og Unni Boksasp, sterke kvinnestemmer fra land i «den arabiske våren», Dorsaf Hamdani frå Tunisia, og Waed Bouhassoun frå Syria. Et knippe dyktige musikere både frå Norge og de arabiske landene medvirker i dette grenseoverskridende prosjektet.

 

Store internasjonale artister

Anna Cinzia Villani

Anna Cinzia Villani, fra Sør-Italia har med et ungt og friskt uttrykk bidratt til å gi nytt liv til pizzica-dansen, som tradisjonelt handler om å danse vekk sorger, og virkningen av et tarantella-bitt.

–Helt siden jeg opplevde tusenvis av entusiastiske italienere danse pizzica på festivalen La Notte della Taranta i 2007, har jeg drømt om å få dette til Førde, sier Bjørkum, som også vil gi publikum tilbud om å lære den forførende dansen.

Årets musiker fra UK, Kathryn Tickell, kommer til Førde med prosjektet Northumbrian Voices, og den baskiske trioen Kalakan skal spille på Hafstadfjellet. 

Tyrkiske Aysenur Kolivar har i følge Førdefestivalen lenge vært et kjent navn i tyrkisk musikk og figurert på mange plater, men nå har hun endelig kommet med plate i eget navn. I følge bransjebladet fRoots er Aysenur Kolivar «en ny stemme i verdens musikk som må bli hørt», og platen får stemplet «Masterpiece»!

 

Årets temaartister for Førdefestivalen 2013 er:

Majorstuen (Norge), Knut Buen / Leif Rygg (Norge), Unni Bokksasp Ensemble (Norge), Kari Malmanger (Norge), Anna Cinzia Villani (Italia), Kalakan (Spania), Kathryn Tickell (UK), Rustavi Ensemble (Georgia), Aysenur Kolivar (Tyrkia), The Masters of the Sape (Borneo) og Sandén / Nygårds / Carr (Sverige).