Oluf Dimitri Røe er født i Namsos 1962, og vokste opp i Hellas og Norge. Han har gresk mor og norsk far, og bor nå i Trondheim. Han har nå laget en CD – sitt debut album - med gresk folkemusikk med vekt på folkemusikk fra øya der hans røtter er – Mykonos.

Gresk tradisjonsmusikk er Oluf Dimitri sitt hjertebarn. Han evner å forene den rytmiske og melodiske magien i tradisjonen med eget personlig fingeravtrykk, gammel musikk i tradisjonelle og nye fremtoninger. Låtene vil spenne fra solistiske nummer til flere instrumenter og stemmer. Oluf Dimitri er norsk/gresk komponist, musiker, folkemusiker og har det særtrekket at han synger og spiller samtidig. Han er en multi-instrumentalist, noe vi delvis får høre eksempler av på plata, men vi har likevel valgt å gjøre en spissing av hovedfokus i prosjektet til å gjelde tradisjonell gresk folkemusikk.

Åtte av låtene er hans egne komposisjoner. Tre smektende melodier av Mykonos-sekkepipen Sabouna, uten droner, tas inn i prosjektet sammen med andre genre innen den svært varierte greske folkemusikken. Han er en av de få relativt yngre utøvere på dette instrumentet i dag. Gjestemusikerne er håndplukket ut ifra en dyp forankring i tradisjon og samtidig fremragende instrumentalister som kan improvisere. De fleste har forankring i Norge; Tom Steinar Lund, Gabriel Fliflet, Olav Tveitane, Ole Hamre, Ingor Ante Ailu Gaup (Sapmi), Idd Aziz (Kenya), Vigleik Storaas, Jovan Pavlovic (Serbia), Hans Hulbækmo, men også noen meget gode greske musikere, Haig Yazdjian (Armenia), Manolis Pappos, Nikos Kalantzakos, Manos Vassilopoulos, Nikos Menoudakis og Nikos Klapakis.

Han har opplæring som musiker og studier i klassisk fiolin både fra Trondheim og ved Odeion Athinon, konservatoriet i Athen. Gjennom sitt samarbeide over musikalske grenser i en årrekke har han en betydelig bredde i sin musikk. Han spiller slåttemusikk fra Trøndelag, sekkepipe fra de greske øyer, synger og har komponert musikk for teater. Han bodde i Kautokeino fra 1991-94 og samarbeidet med mange musikere med joik og kor og startet det samiske koret Dimitri Joavku. Han samarbeidet med samiske Ingor Ante Ailu Gaup og Ante Mihkal Gaup.
Fra 1994-2001 bodde han på Mykonos med sin familie hvor han dokumenterte og spilte inn den urgamle Sabouna (sekkepipe) –musikken som holdt på å forsvinne, og gav ut CD-boken "The Sabouna of Mykonos". Han var medlem i bandet Fri Flyt med Gabriel Fliflet og Peter Bastian blant andre, og Romaniorkesteret Bengalo i Trondheim, og spiller med Laila Yrvum, en av tradisjonsbærerne for taternes musikk. Han har samarbeidet med Dum Dum Boys og Åge Alexandersen.

Slik jeg kjenner Oluf Dimitri er han en utforskende musiker med entusiasme og lidenskap. Dette har, sammen med hans høye standard som artist og sjenerøse vesen, gjort at han har knyttet mange musikalske bånd i flere himmelretninger og på tvers av kulturer og tradisjoner. Bl.a. kan nevnes samarbeid med samiske, indiske, persiske og latin amerikanske artister. Gjennom gjentatte og lengre opphold i Romania har han blitt innvidd i rumensk sigøynertradisjon i direkte overlevering fra mestere.

Artikkelen er en pressemelding fra utgiveren, Etnisk Musikklubb. Du finner mer informasjon om denne og andre utgivelser på www.emcd.no.