Majorstuen spiller denne helgen tre konserter på rappen i Irland. Det er deres første besøk i Irland, men slett ikke første gang kvintetten markerer seg utlandet. I fjor kunne de feire sine første ti år som musikkgruppe, og spilte i den forbindelse bl.a. på Celtic Connections i Glasgow. Samme år opptrådte de også på La Grande Rencontre i Montreal, Shrewsbury Folk Festival og Theatre de Abysses i Paris.

I 2010 kom også albumet ”Skir”, som var deres fjerde plateutgivelse. Majorstuen består som alltid av Jorun Marie Kvernberg, Gjermund Larsen, Synnøve S. Bjørset, Andreas Ljones og Tove Dalbakk , og omtales i forbindelse med de kommende konsertene som ”pure Norwegian fiddle music”. Repertoaret deres blir beskrevet som “breakneck polkas with daring runs, easygoing lullabies with blue notes, groovy reinlenders and wickedly wonderful waltzes”.

De tre konsertene i Irland finner sted i Manorhamilton, Dublin og Baltimore.

Sver på farten

Vi tar også med at Sver nylig deltok på Shetland Folk Festival. Dette var deres første opptreden i StorBritannia, og bandet ble introdusert for det britiske publikummet som et fyrverkeri av ”supercharged dance tunes, extrovert stage presence and a wicked humour”. Dette var den 31. utgaven av Shetland Folk Festival.

Sver er for øvrig også snart aktuelle på Riksscenen i Oslo, der de opptrer 13. mai med rap-artisten Snakka San. På selveste 17. mai spiller de i Arkangelsk i Russland, og deretter følger bl.a. konserter på Folkemusikkveka i Ål, på Rauland og Voss. Sver består av Olav Luksengård Mjelva (fele/hardingfele), Leif Ingvar Ranøien  (torader), Vidar Berge (gitar/mandolin/munnspill),  Anders Hall (fele/bratsj) og Jens Linell (slagverk).

Andre norske navn

Vi nevner også at Gjermund Larsen Trio skal opptre på King’s Place i London 17. juni. Tidligere i år har Sigrid Moldestad, hallingdanseren Anders Aasberg  og  Anne Sofie Linge Valdal fra Fribo deltatt på Northern Streams-festivalen i Edingburgh. Moldestad tok også del i Celtic Connections i Glasgow, og vekker bl.a. betydelig interesse gjennom å ha tonesatt den skotske nasjonalpoeten Robert Burns.

Annlaug Børsheim, 2010

I tillegg blir den norske artisten Annlaug Børsheim i disse dager lansert i Storbritannia. Dette kan du lese mer om ved å klikke deg videre til denne artikkelen.

Om du vil holde deg oppdatert på norsk folkemusikk i utlandet, anbefaler vi naturligvis vår egen engelskespråklige side www.folkmusic.no. Også den engelskspråklige siden Listento.no fra MIC - Norsk Musikkinformasjon byr på mange aktuelle nyheter om hjemlige aktører rundt om i  verden.