«Kjerringrokk og Pannekakegjeng, hallinggutter og Feler i fleng,
mestertyver og hardingfeler, springdans, pols og felefeber,
Fossegrim og Fanitull, folkeskatter i sølv og gull,
barn og proffe på samme scene, kom kom kom vær ikke sene!»

Invitasjonen ga de besøkende et lite inntrykk av mangfoldet i denne unike konserten, der de over 180 aktørene på scenen kom fra mange forskjellige miljøer. Aktørene bestod blant annet av 80 kulturskoleelever på tvers av Follos kommunegrenser, 30 folkedansende og – spillende barn og ungdommer fra SAFFA sitt nettverk i Oslo og Akershus, samt profesjonelle artister, Dextra-musikere, pedagoger og instruktører.

Ragnhild Hemsing og Silje Onstad Hålien

Alle møttes for første gang den samme helgen forestillingen var for å vise hva de over lengre tid hadde øvd på hver for seg. Det ble et spennende og sjeldent kulturmøte med høy kvalitet, til tider ble det skapt stor scenekunst i dette krysningspunktet mellom klassisk nasjonalromantikk og høyst levende folkemusikk og folkedans, sydd sammen og satt i scene med magiske og mytiske tråder av Nordens fremste regissør på folkelig teater, Leif Stinnerbom, og koreograf Jimmy Meurling.

Johan Halvorsens dramatiske og krevende orkestersuite «Fossegrimen» ble fremført av de unge musikerne i Follo Ungdomssymfoniorkester og nordre Østfold, under ledelse av dirigent Bjarte Engeset og med Ragnhild Hemsing som solist.

SaffasFossegrimen_Felegjeng_FotoKnutUtler

I finalen spilte nærmere 100 felespillende barn og ungdommer «Fanitullen» sammen med orkesteret, der både hardingfelejentene fra Bærum Spelemannslag, felespillere fra Solveien spelemannslag og de aller yngste gruppene, «Feler i fleng» og «Pannekakegjengen» spilte sammen med symfoniorkesteret. Kanskje var dette det største orkester-spelemannslaget med den laveste gjennomsnittsalderen noensinne?

SaffasFossegrimen_Danserer_NorskFolkemuseumsDansegruppe_FotoKnutUtler

De fem orkestersatsene ble innhyllet i folkemusikk og folkedans fra begynnelse til slutt. Folkedansende ungdommer fra Nesodden Danselag, Norsk Folkemuseums dansegruppe og BUL Oslo var godt støttet av de erfarne danserne Trine Melby, Simon Hesselberg Løvald og Ulf Arne Johanessen.

De unge folkemusikerne var rekruttert fra Solveien Spelemannslag og diverse kulturskoler i Follo og Østfold under ledelse av trioen Kjerringrokk, bestående av folkemusikerne og kulturskolepedagogene Elisabet Olhans, Agneta Holmer Mæland og Marianne Tomasgård.

SaffasFossegrimen_SiljeOnstadHålien_SelmaFrenchBolstad_PaulOttarHaga_FotoKnutUtler

Skuespiller Paul Ottar Haga, kjent som Fossegrimen på Det Norske teatret tidligere i år, ikledde seg igjen sitt flotte Inger Stinnerbom-kostyme og trollbandt både barn og voksne med tekster fra Sigurd Eldegards «Fossegrimen» fra 1905. Fossegrimens datter ble spilt av danseren Silje Onstad Hålien, og sammen sørget de for at musikk, bevegelse, ord og toner fløt over i hverandre på mystisk og umerkelig vis. Det føltes som et lite under da over 70 barn i alderen 6-12 år greide å bevege seg lydløst fra salen via nødutgangen for å plukke opp fele og bue liggende tett i tett i et sirlig og nøye uttenkt system, og komme smilende og løpende inn på scenen som perler på en endeløs snor, fulle av forventning og glede over å endelig skulle få spille sine tre slåtter.

Konserten var finalen på et treårig prosjekt der Dextra Musica, et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med ekstra midler til strykeelever ved kulturskolene i Follo og deler av Østfold. Gjennom hele perioden har det vært fokus på både klassisk musikk og norsk folkemusikk. Dette kom tydelig fram i konserten. To forskjellige kulturer møttes denne helgen. Med stor ydmykhet og respekt for hverandre danset og spilte de godt sammen, og alle lærte noe nytt.

SaffasFossegrimen_Felejente_FotoKnutUtler

Prosjektleder Elisabet Olhans ved kulturskolen i Ås forteller at ideen til å sette opp «Fossegrimen» med Ragnhild Hemsing som solist på hardingfele kom allerede for over tre år siden. Da SAFFA sitt prosjekt «Spillevinka» kom på banen var det naturlig å samarbeide. For SAFFA har Dextra-prosjektet vært svært viktig for formidling av folkemusikk og folkedans i kulturskolesammenheng. Samtidig har det vært en god anledning til å grave i arkivene og pusse støv av en nesten glemt kulturskatt:  Lokal folkemusikk og folkedans fra Akershus,  og stolt kunne presentere den på lik linje med andre folkemusikktradisjoner i landet.

«Festen er over, gleden er stor, for de som spilte, for far og mor
Og for deg som kanskje ikke var der, og kanskje er litt lei deg nå,
så kan jeg fortelle at bilder finnes, som sukkertøy å suge på
lenge»

SaffasFossegrimen_Alle_FotoKnutUtler.jpg

SAFFA

SAFFA har denne høsten avsluttet sitt toårige barne- og ungdomsprosjekt «Spillevinka». Dette prosjektet ble et springbrett for videre arbeid med å gjøre folkemusikk og folkedans mer kjent for barn og ungdom i Akershus.  SAFFA har nå også fått det nasjonale folkedansprosjektet «Bygda dansar» til fylket, med oppstart allerede høsten 2014.