Isbrytaren byr på et uvanlig og inspirert duosamarbeid mellom en svensk og en norsk folkemusiker. Erik Rydvall, nyckelharpe, og hardingfelespelemann Olav Luksengård Mjelva er begge blant de fremste folkemusikerne i sin generasjon. To nysgjerrige musikere, med godt rotfeste i tradisjonene de kommer fra.

Duosamarbeid med hardingfele og nyckelharpe har i svært liten grad vært gjort tidligere. Repertoarene og spillestilene på de to instrumentene er i utgangspunktet svært ulike, men de to unge musikerne får kombinasjonen til å låte både naturlig og spennende. Etter å ha gjort stor suksess med en rekke konserter er nå duoen endelig klar med sitt første album.

«Isbrytaren» ble innspilt i Ål kirke i Hallingdal sammen med tekniker Tor Magne Hallibakken. - Et rom med en fantastisk akustikk, som Olav L. Mjelva kjente godt fra før. «Å få sitte for seg selv med hvert sitt instrument i en stor kirke med fantastisk klang var veldig inspirerende.» skriver Mjelva og Rydvall omslagsteksten. På platen spiller de to egne arrangementer av både svensk og norsk tradisjonsmateriale i tillegg til et par egne komposisjoner. Musikken er både stemningsfull, fengende og dansbar, og samspillet slår virkelig gnister.

Det er plateselskapet Grappa (Heilo) som står bak utgjevinga


I forbindelsen med utgivelsen av «Isbrytaren» gjorde folkemusikk.no et intervju med Olav Luksengård Mjelva.