Bildene er tatt av Per Birger Lilja Bye, som var aktiv som fotograf fra 1943 til 1960. Trekkspillnytt har fått tillatelse til å trykke disse bildene av Byes barnebarn, Jan Petter Lilja Bye. Han har denne høsten også stått bak boken ”Øyeblikk fra 50-tallet”, og har også startet nettsiden www.byefoto.com.

 Per Birger Lilja Bye ble født 28.september 1915 på Frogner i Oslo, og var selv butikksjef for Henschien på Hønefoss frem til 1948. De neste tredve årene jobbet han som assurandør for Storebrand. Han var dessuten en ivrig pressefotograf, og var aktivt med i Hønefoss kameraklubb fra den ble stiftet. Bare i 1950-årene hadde han en produksjon på over 10.000 fotografier, som favner alt fra arbeidsliv, industri, jordbruk, politikk, sport, natur, spesielle hendelser og familieliv.

Harald Henschien (1902 – 1968) er en av våre mest kjente trekkspillere. Han stiftet Henschiens musikkfirma i 1924 med ”musikalier” og fotoartikler, og senere også trekkspillfabrikken på Hønefoss. Han spilte også inn et stort antall plater for forskjellige selskaper, og grunnla dessuten det viktige musikktidsskriftet ”Rytme”. På bildene i Trekkspillnytt kan man studere flere hverdagssituasjoner på fabrikken, som ble lagt ned i 1958.

Av andre artikler og omtaler i den nyeste utgaven av Trekkspillnytt kan vi nevne nyttårskonserter med Moss Spellmannskompani og Ørskog og omegn Trekkspelklubb, kulturuka i Melhus, Fagernestreffet og konsert i Ridehuset på Akershus festning. I tillegg finner vi intervjuer med bl.a. Spellemannsnominerte Øivind Farmen og Anne Sørtømme fra Shira Etana.