Songlines kommer i løpet av dette året ut med sin utgave nr. 75. Det er et av de ledende magasinene for verdensmusikk i alle avskygginger, med et særlig stort nedslagsfelt i England og StorBritannia. Bladet utkom første gang i 1999, og har Simon Broughton som redaktør.

Slagordet til Songlines er ”Discover A World of Music”. Magasinet dekker et vidt spekter av tradisjonsmusikk fra hele verden, og speiler ofte også mer fusion-basert populærmusikk. Bladet inneholder bl.a. intervjuer, festivalrapporter og reiseskildringer, og favner bokstavelig talt fra Grønland til New Zealand.

En viktig del av hver utgave er anmeldelsesseksjonen, som inneholder plateomtaler fra Afrika, Amerika, Europa, Asia og Midt-Østen, i tillegg til en egen seksjon for fusion-musikk. I det aller nyeste magasinet finner vi omtale av hele fire norske artister og band: Gjermund Larsen Trio, Sigrid Moldestad, Eplemøya Songlag og Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble.

Gjermund Larsen Trio, Sigrid Moldestad og Eplemøya Songlag får alle 4 av 5 stjerner, noe som innebærer karakteristikken ”Very good”. Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble scorer noe lavere for sin ”Officium Novum”, og får tre av fem, noe som likevel innebærer et ”good album”.

Folkemusikk.no har ikke anledning til å gå i detaljer av alle omtalene, men noterer oss at de norske utøverne jevnt over roses for svært gode instrumentelle og vokale ferdigheter. Gjermund Larsen blir særlig holdt frem som en som kan spille en nøkkelrolle i fremtiden til norsk musikk, og blir dessuten lovprist for lettheten han beveger seg mellom genrene på.

Om Sigrid Moldestad og hennes ”Sandkorn” heter det at dette er en plate som har ”emerged from a sensitivity to tradition and a passion for making music”. Og at ”unswerving creativity, dedication and innovation” er blant kvalifikasjonene som skaffet henne Folkelarm-prisen som Årets Utøver i 2010. Også Eplemøya Songlag blir rost for sin musikalske spennvidde, der respekten for de særnorske røttene likevel ligger intakt. Den selvtitulerte CDen representerer i følge anmelderen ”outstanding quality performed by three inspiring musicians”.

Songlines gis ut åtte ganger i året, der hver utgave inneholder en CD. Det er også mulig å abonnere på en digital utgave av bladet, samtidig som deler av det redaksjonelle innholdet også finnes som Podcast.

Nettadressen til Songlines er www.songlines.co.uk. Magasinet skal også være tilgjengelig hos mer velassorterte Narvesen-utsalg.