Sangpedagogen Hanne Weisser er i disse dager aktuell med boken ”Følgesvenner”. Den er blitt en relativt ambisiøs sangbok, som gjennom utvalget av tekster og melodier søker å belyse forskjellige stadier av menneskelivet. Her er alt fra småstubber for de minste til de store, fortellende middelalderballadene. Samtidig blir boken også en reise gjennom menneskelivet fra fødsel til død.

”Følgesvenner” er delt opp i syv bolker, som bl.a. tar for seg sangleker, rim og regler. Videre er eventyr, heltesanger, norrøne myter og Norges historie viet egne avsnitt. Det samme gjelder historier om helgener og fortellinger fra Bibelhistorien, der vi blant annet finner eksempler på eldre kirkesang.

 I utvalget er det også gjort rom for blikk på nære og fjerne himmelstrøk, samt natur - og dyreliv.  Egne bolker er det også for yrker knyttet til jordbruk, fiske, reindrift og bergverk. Frierier, kjærlighet og lengsel har også fått sitt eget avsnitt, med utvalgte sanger som belyser temaet.

Hanne Weisser: Følgesvenner (2010)
Hanne Weisser: Følgesvenner (2010)

Det er til sammen blitt plass til 375 viser, fordelt på 320 sider. Boken er pedagogisk oppbygd, og inneholder også en del ordforklaringer og historiske kontekster. For de som selv ønsker å synge sangene – for barn, i lag med andre eller bare til egen glede  – vil de 93 fremføringsksemplene på den medfølgende  CDen være til god hjelp.  Sangene i boken er merket med nummeret som de har på CDen, noe som gjør det raskt og greit å finne frem. 

Trio Mediæval opptrer både som gruppe og som solister, og har ellers vokalfølge av Unni Løvlid, Benedicte Kruse, Anine Kruse Skatvad og Laila Finvik Pettersen.  I tillegg medvirker Sverre Jensen på det finske nasjonalinstrumentet kantele på utdraget av ”Kalevala”. Han har også arrangert balladene for trestemt sang. Det er blitt plass til både islandske, færøiske, svenske, danske og finske viser, i tillegg til en håndfull sanger fra Afrika, Midt-Østen og Asia.

Hanne Weisser er til vanlig kor- og musikklærer. Hun har tidligere bl.a. gitt ut boken ”Folkevisenes fortellinger”, som kom ut på Gyldendal Norsk Forlag i 2005. Den var delvis bygd opp etter samme lest som ”Følgesvenner”, men hadde et mer begrenset utvalg, både hva omfang og tematikk angår. Arbeidet med den nye boken skal ha foregått over hele ti år.

”Følgesvenner” er utgitt på det nystartede forlaget Olifant – oppkalt etter hornet som Roland til sist blåser i under slaget ved Roncevalles. Vi nevner avslutningsvis at boken også er svært vakkert  illustrert, med aldri tidligere publiserte friser av Kai Fjell. 

Interesserte finner mer på hjemmesidene til forlaget.