Fossegrimen er eventyret om trollet i fossen (Grimen) som kan lære bort sine felekunster, mot at han får sjelen i bytte. Teaterforestillingen er inspirert av den virkelige historien om hardingfelevirtuousen Myllarguten og Ole Bull, men trekker også inn inspirasjon i fra Peer Gynt og Faust. Folkemusikken og folkedansen er sentrale element i denne teateroppsetningen, og en av de som bidrar til det er koreograf Hallgrim Hansegård.

Hansegård er en av våre mest profilerte lausdansere og har jobbet mye som koreograf de siste årene med sitt eget Frikar Dance Company. Hansegård forteller at Frikar var med å ta initiativ til Fossegrimen: - Ballen har gått litt begge veier - Frikar tok først kontakt med Det Norske Teateret fordi vi hadde lyst til å samarbeide – så gikk det en god stund, før de kom tilbake med dette konkrete prosjektet.

Leif Stinnerbom, fra det annerkjente Västanå-teatret, er hentet inn fra Sverige for å gjøre regi på teaterforestillingen. Dette er første gang Stinnerbom og Hansegård gjør et slikt prosjekt sammen, og Hansegård uttykker det slik: - Det er et spennende møte synes jeg – Frikar, Det Norske Teatret og Stinnerbom-familien – det er tre institusjoner som har jobba med folkekultur på sine ulike måter. Man utfordrer og blir utfordra. Jeg tror at selv de som har sett både Stinnerbom- og Frikar-oppsetninger før, vil få oppleve noe helt nytt.

I neste nummer av bladet Folkemusikk, kan du lese et lengre intervju med Leif Stinnerbom.

Paul-Ottar Haga som folkedanser?

Det er ikke bare Frikar-dansere og folkemusikere på scenen, men også et knippe skuespillere, med blant annet Paul-Ottar Haga i rollen som Fossegrimen. Da folkemusikk.no var tilstede på en av prøvene var vi vitne til skuespillere som bokastavelig talt fløy over scenen og som ga seg i kast med folkedansen.

- Ja, vi kursa skuespillerne i Setesdalsgangar, Valdresspringar og litt lausdans, forteller Hansegård. - Det har vært en skikkelig utfordring, og litt av kunsten har vært å finne hvor man skal legge lista. Det mest krevende dansemessige blir gjort av "Frikara", men jeg er imponert over hvor hardt skuespillerne har jobba med dansen.

Hansegård forteller videre at dansen brukes på ulike måter i forestillingen - i alt i fra satsen når skuespillerne skal ”fly” på scenen, til kroppsspråk ved framføring av replikker. Hansegård peker på at man i dag ser flere muligheter for bruk folkedans i en teateroppsetning, og at dansen i større grad kan uttrykke ulike ting:

- For 10 år siden var det veldig mye stereotypiske tanker om hva man kunne bruke laus til på scena – det skulle helst bare være tiurleik, sier Hansegård med et smil.

Fossegrimen - første kost fra Det Norske TeatretVimeo.

Det Norske Teatret, 100 år

Fossegrimen er en del av feiringen av Det Norske Teaters 100-årsjubileum, som feires nå i 2013. Stykket er skrevet av Sigurd Eldegard (1866 – 1950), og ble spilt på Det Norske Teater i 1926 og 1931. Urpremieren var på Nationalteatert i 1905 – den gang med musikk av Johan Halvorsen.

Les mer om Fossegrimen, og kjøp billetter på Det Norske Teatret sine nettsider

Forestillingen har premiere 8. mars, og vil vises på Det Norske Teatret utover våren. Den betegnes som en familieforestilling, og er egnet for barn fra 6 år.