NORDCD feirer 100 utgivelser.Flere av de norske folkemusikkselskapene kan feire små og store jubileer i disse dager. Karl Seglems NORCD passerer i disse dager 100 utgivelser, og feirer det med utgivelse av en omfattende katalog. Det runde antallet utgivelser faller også sammen med at selskapet kan markere sine første tyve år som en viktig formidler innen jazz og folkemusikk.

Etnisk Musikklubb feirer på sin side hele 15 år i mars, noe daglig leder Arne Fredriksen markerer med et rekordartet antall plater – med hele ti titler bare frem til midten av februar. Høyt utgivelsestempo er også blant stikkordene for Frode Rolandsgard og hans Ta:lik, som i fjor kunne se tilbake på ti års virksomhet.

Da var det også femten år siden Grappa tok over driften av platemerket Heilo. Dette selskapet nærmer seg sakte, men sikkert 200 utgivelser siden oppstarten.

Et liv etter CD-døden

Denne uken vil Folkemusikk.no presentere hele vårmenyen til de mest aktive selskapene her hjemme. Vi kan melde om et stort og variert landskap av kvalitetsmusikk, med både historiske utgivelser og helt ferske produksjoner. De stadig gjentatte påstandene om CD-platens død synes foreløpig ikke å kaste de helt store skyggene over folkemusikkfeltet.

- Aldri har vi hatt så mangefasetterte, varierte og spennende prosjekter, sier en entusiastisk Arne Fredriksen i Etnisk Musikklubb. - Bare i første kvartal 2011 har vi like mange prosjekter som i hele 2010 - og dette i en tid der CD-platens endelikt stadig utbasuneres.

Også Karl Seglem i NORCD har stor tro på CD-platens fortsatte betydning.

- CD-platen er et dokument for ettertiden, et visittkort i samtiden, og en døråpner i fremtiden. Formatet er også viktig med tanke på lydkvaliteten, som i hovedsak er langt bedre enn det som tilbys via Internett.

- Varige verdier

Seglem legger også vekt på betydningen en CD-utgivelse kan ha for yngre og mindre etablerte aktører.

- Ofte kan en plateutgivelse være en avgjørende og avklarende prosess som i ettertid speiler kunstnerens utvikling. I våre øyne blir ikke CD-utgivelsene utdaterte, men har både kunstneriske kvaliteter og kulturell verdi som varer.

Folkemusikk.no begynner i morgen med å presentere vårmenyen til noen av de mest sentrale plateselskapene her hjemme. Vi starter da like godt med den yngste av de etablerte aktørene, og ser nærmere på den stadig voksende katalogen til Ta:lik. Vi mottar gjerne også tips fra våre lesere om kommende utgivelser innen folkemusikkfeltet.