Kalottspel går av stabelen i dag onsdag 7.august og i dagene framover kan publikum oppleve konserter, kurs, seminar og dansekvelder på en rekke steder i kommunen. Alt foregår i Målselv i Troms og på plakaten står blant annet Unni Boksasp ensemble, Staut, Ante Mikkel Gaup, JP Nyströms, New Winds, Sigrid Randers Pehrsson, Johanna Jüssi og Jo-Einar Jansen.

- Dette er første gang jeg prøver meg som arrangør i det hele og store, og akkurat nå er det en litt voldsom følelse å kjøre på med jobben som festivalsjef som debut. Jeg tror også dette er mitt første Kalottspel uten at jeg skal opptre, sier festivalsjef Ragnhild Furebotten

Kalottspel
KulTur og elvesafari på Kalottspel

Festivalen har en rekke ulike konsept i løpet av de fire dagene. 

- Suksessen med KulTur på Målselva fortsetter selvfølgelig i år også. Den magiske seilasen ned Målselva sent på kvelden i augustskumringa har som vanlig hemmelige innhold, med mange spennende kulturelle overraskelser underveis. Arrangementet er utsolgt, fortsetter Furebotten.

Under festivalen tas flere spesielle steder i bruk for konserter. Kalottspel viderefører blant annet konseptet "Flaggermusikk" i et nyrestaurert fjøs på Løvhaugen, hvor det arrangeres akustiske intimkonserter torsdag og fredags ettermiddag. I tillegg til fjøset arrangeres det også konsert i en grotte på Rundhaug fra krigens dager, som Kalottspel jevnlig bruker til konserter. I år kan publikum få høre Sanger fra Hjertekammeret, som er en nordnorsk sangtrio bosatt i Vesterålen, ledet av Sigrid Randers-Pehrson.

Ragnhild Furebotten.
Festivalsjef for Kalottspel, Ragnhild Furebotten. Foto: Brynjar Stabell Erdahl

Nye vinder og gamle travere

Kalottspel samler i år 13 av de fremste unge musikktalentene innen forskjellige genre i nordlige områder av Norge og Russland til en workshop på festivalen. Prosjektet har fått tittelen ”New Winds”, der seks russiske og sju norske musikere i alderen 18-22 år jobber sammen i en uke med å koble folkemusikk fra nordområdet med elementer fra sjangre som jazz, blues, funk og rock. Det spennende resultatet kan publikum høre i en konsert torsdags kveld.

- Etter at musikken har strømmet gjennom gangene på festivalområdet de siste fire dagene, tegner dette til å bli ett av høydepunktene under årets festival, mener Furebotten.

Ellers står blant annet Valdres-bandet Staut på scenen torsdag kveld, mens Unni Boksasp opptrer med sitt ensemble fredag. Lørdag er det klart for en svensk aften med blant annet de svenske legendene JP Nyströms - et band som har spilt sammen i 35 år, og gjestet festivalen tidligere.

- JP Nyströms har en humor og en utstråling av de sjeldne. De har besøkt oss før på Kalottspel, men det er over ti år siden - og nå trenger vi påfyll, mener festivalsjefen.

Selv ser hun ser frem til de travle festivaldagene.

- Jeg gleder meg. Hele systemet rundt Kalottspel med frivillige som nå er i gang imponerer meg. Jeg tror dette blir årets beste uke, avslutter Furebotten.

På Kalottspel sine hjemmesider finner du program og praktisk informasjon om fetsivalen.