Samefolkets dag er felles for samer i Norge, Sverige, Finland og Russland og ble første gang feiret i 1993. Samenes nasjonaldag ble vedtatt av Samekonferansen i 1992, og datoen 6. februar ble satt fordi det var datoen for det aller første samiske landsmøte, tilbake i 1917. Siden 2003 har 6. februar vært offisiell flaggdag. Vi markerer dagen her på folkemusikk.no, med lydspor og musikkvideoer av et lite utvalg samiske artister som har utmerket seg de siste årene.

Inga Juuso

Inga Juuso var den store vinneren under Folkelarmprisen 2012, da hun vant både åpen klasse med platen JUUSK (Harald Skullerud og Inga Juuso) og hun ble kåret til Årets folkemusiker. I tillegg var hun nominert med duoen Skaidi, sammen med Steinar Raknes. Juuso vant spellemannspris i 2011 med trioen Barut, og har tidligere gitt ut plater med både Inga Juuso Group og medvirket på en rekke andre utgivelser i løpet av sin nå 40-årige karriere.

Niko Valkeapää

Niko Valkeapää er opprinnelig finsk-samisk, men har siden 1990 bodd i Norge. 2012 var et produktivt år for Niko da han ga ut to plater, og gjorde mange spillejobber i Norge. De to platene "ÄÄ" og "Gusto" ble gitt ut med noen få måneders mellomrom, og platene representerer to ganske ulike sider av Niko sitt musikalske uttrykk. Valkeapää har tre tidligere utgivelser, og har høstet både Spellemannspris og dobbel Folkelarmpris for disse. Niko Valkeapäa var Årets samiske artist i 2012.

Adjagas

Gruppa Adjagas frontes av de to joikerne Lawra Somby og Sara Marielle Gaup. Deres siste plateutgivelse kom i 2009, men nå er gruppa i gang med nytt album. Planen er innspilling i løpet av våren, og plateslipp i løpet av høsten 2013. Andreas Mjøs og Håkon Gebhart er produsenter på denne platen, som de har vært på de to forrige. Denne låta er fra deres første, selvtitulerte album i fra 2005:

Johan Sara Jr

Johan Sara Jr jobber i disse dager med det tredje albumet i triologien Transmission. Den kommende plata har fått undertittelen "Voi_ice in cube", og skal etter planen være i butikkene i løpet av høsten 2013. Sara har vunnet både Folkelarmpris og Edvardprisen for de to foregående platene. Hele triologien gis ut på hans eget plateselskap Stierdna. Utdrag fra det kommende albumet er brukt i "Living secretly", en forestilling av Jon Fosse, som ble vist i fjor høst med Samovarteatret. Fra denne forestillingen er denne videoen hentet:

Mari Boine

Mari Boine trenger knapt noen videre presentasjon. Joikeren har etter gjennombruddsplata "Gula,Gula" i 1989, et navn alle kjenner her til lands, og navnet har også gjenklang langt utover Norges grenser. Mari Boine ga i 2011 ut samleplata "Aiggi Askkis - an introduction to", og overrasket mange da hun dukket opp på Øyafestivalen samme år.

Torgeir Vassvik

Torgeir Vassvik fra Gamvik i Finnmark, har skapt sitt musikalske uttrykk med å kombinere joik og strupesang og komposisjoner i krysningspunktet mellom det tradisjonelle og det moderne rytmiske. Hans foreløpig siste album,"Sapmi" kom ut i 2009. For tiden jobber Torgeir Vassvik med Global Fever Orchestra, som vi hører på dette opptaket i fra Riksscenen i oktober i fjor:

SlinCraze

SlinCraze, eller Nils Rune Utsi, er Årets samiske artist 2013. SlinCraze er en ung rapper i fra Kautokeino, som rapper på samisk. Han har tidligere gjort seg bemerket på blant annet by:larm, hvor han opptrådte allerede som 14-åring, og med en opptreden i Kongens 70-årsdag.

Berit Alette Mienna

Joikeren og pedagogen Berit Alette Mienna, ga ut platen "Arban" i 2011 på Etnisk musikklubb. Mienna henter mye av sin inspirasjon i fra kirkemeningheten i Karasjok, og "Arban" (som betyr "min arv") er en blanding av salmer og joiker. Denne videoen er i fra en konsert på Salongfestivalen i Trysil, i 2011:

Alit Boazu

Alit Boazu er et rockeband fra Troms som blander samiske toner, og samiske tekster med progressiv rock. De unge musikerne har allerede rukket å opptre på by:larm. i 2009 ga de ut sitt debutalbum.

Transjoik

Transjoik beveger seg innenfor og utenfor alle slags musikksjangre, men sentralt i det hele er Frode Fjellheims joik. Den siste plata fra Transjoik kom i 2005, men Fjellheim er fortsatt aktiv med Transjoik og er i disse dager ute med en konsertproduksjon i regi av Rikskonsertene, der han samarbeider med den pakistanske sangeren Sher Miandad Khan. Denne konstellasjonen kan du oppleve live på Rommen scene, førstkommende fredag (8.februar)

Videoen er hentet i fra en konsert på Transform, Trondheim i 2005. Her er både Fjellheim og Khan med:

Elin Kåven

Elin Kåven var årets samiske artist i 2011, og ga i fjor høst ut sitt andre studioalbum, med tittelen "Maizan Thaw". Elin omtaler seg selv som en artist som blander magedans med folkemusikk, jazz og verdensmusikk.