Redaktøren i bladet Folkemusikk har i en leder startet en debatt om Førdefestivalen oppfyller sine oppgaver som knutepunktfestival. «Eit seminar hist og her, arrangert av Førdefestivalen, rettferdiggjer ikkje knutepunktmidlane åleine» slår redaktøren fast, og fortsetter med at «Ordninga er i dag ei massiv konkurransevriding til fordel for utvalde festivalar. Den blå-grøne regjeringa bør difor revurdere knutepunktordninga og i staden fordele festivalmidlane etter andre kriterium.»

Etter at direktøren for Førdefestivalen har utdypet hva knutepunktstatusen innebærer, fastholder redaktøren kritikken, og får følge av Kjell Bitustøyl på nettsiden til FolkOrg, der han sier «Kvifor ikkje seie det som det er? Knutepunktordninga er ein dårleg idé, det er feil tenkt frå starten av etter mi meining.»

Begge ser imidlertid ut til å mene at Førdefestivalen som festival er en suksess. Da blir det merkelig at begge ser ut til å mene at midlene som går til Førde heller burde gå til andre festivaler. Det kan da umulig være god politikk for folkemusikkmiljøet å gå inn for nedskjæring av aktiviteter som faktisk fungerer veldig bra?

Fokuset til redaktører og andre burde eller være på hvordan feltet som helhet kan få flere midler. De få millionene det er snakk om til Førdes knutepunktstatus er jo en ren vits i forhold til hva enkelte andre genre får uten særlig diskusjon, og nettopp Førdes suksess burde være er glimrende argument for å få mer midler til andre folkemusikkfestivaler også: Se hvor små midler som skal til for å få arrangementer i dette feltet til å bli bra!

Tellef Kvifte

​Innlegget ble opprinnelig publisert på Kvifte sin blogg