Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ny plate

Tungetale med Sigbjørn Apeland

Sigbjørn Apeland, 2010

Sigbjørn Apeland, 2010

Sigbjørn Apeland befinner seg gjerne i grenselandet mellom folkemusikk, kirkemusikk og improvisatorisk musikk. Nå kommer han med sitt første soloalbum, og spiller i den forbindelse gratis slippkonserter både i Bergen og Oslo.

”Glossolalia” er det aller første soloalbumet til Sigbjørn Apeland, og omtales som ”et modig og utfordrende album med improvisert musikk for harmonium”. Apeland er født i 1966, og innehar Norges eneste doktograd i etnomusikologi.

Termen glossolalia kommer fra det greske glossa som betyr tunge og lalia – å snakke. Tungetale,  eller å tale i tunger, er å snakke et språk av uforståelige lyder under religiøs henførelse. Albumtittelen spiller både på instrumentets tilkobling til det lavkirkelige, og  at musikken har ”kommet til” Apeland i øyeblikket.

Frie tunger

Samt det faktum at et trøorgel, til forskjell fra for eksempel et kirkeorgel, ikke har piper, men frie ”tunger”.

Harmoniumet hadde sin storhetstid mellom 1880 og 1960. Instrumentet har sine tekniske begrensninger, og gjør i følge Apeland ”motstand mot alle typer virtuositet”.

- De fleste harmoniumer er gamle og dårlig vedlikeholdt. De er mer eller mindre ustemte – og noen ganger også mer eller mindre defekte, sier Apeland.

- For de fleste skolerte musikere er dette et problem, men jeg har isteden prøvd å utnytte potensialet i disse svakhetene til å skape en form for musikk som tidligere ikke har vært hørt.

- Jeg vokste opp med dette instrumentet, men byttet til piano og kirkeorgel, helt til jeg gjennopdaget harmoniumet som et veldig anvendelig instrument i samarbeidene mine med norske folkemusikere. Gradvis oppdaget jeg også instrumentets muligheter innen improvisert og eksperimentelle musikalske settinger.

Apeland beskriver musikken på albumet som ”mitt forsøk på lage en form for akustisk ambient musikk.”

Frikonserter i Bergen og Oslo

Sigbjørn Apeland jobber som organist, har fordypet seg i frijazz med den britiske trommeslageren John Stevens, og har deltatt på en rekke plater. Han har bla. Vært med på innspillinger med Nils Økland og Sigrid Moldestad, samt folkesangerne Åsne Valland Nordli, Berit Opheim Versto og Agnes Buen Garnås.

På Berit Opheims "Den blide sol" (NORCD, 2007) spiller Apeland orgel i Voss kirke. Opheim og Apeland har også turnert med forestillingene "Høyr skipsklokka" (1999) og "Sette meg i huskestong" (1995-98).

Apeland har også samarbeidet med jazzmusikere som Øyvind Skarbø, Per Jørgensen og Bjørn Kjellemyr, elektronikainnovatørene Alog og støyduoen Golden Serenades. Han har dessuten undervist ved Universitetet i Bergen, Ole Bull Akademiet og Misjonshøgskulen i Stavanger.

Det blir denne uken gratis lanseringskonserter for ”Glossalia” i Oslo og Bergen:

• Mandag 7.februar, 2011: Sound of Mu, Oslo. Klokken 21

• Tirsdag 8. februar, 2011:  Bergen Kjøtt, Bergen. Klokken 21

"Glossalia" er utgitt på platemerket Hubro, og blir distribuert av Musikkoperatørene.

 


 


| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk