Salen som Duo Jansen/Jüssi spilte i på Tallinn Music Week (TMW) i mars var full. De fleste publikummerne hadde nok aldri hørt duoen vår før, men salen var i jubel etter hver eneste låt. 

Det var for ca en måned siden at undertegnede og Johanna-Adele Jüssi spilte på TMW med vår norsk-estiske feleduo og fikk smake på stjernefaktoren.

Tallinn Music Week finner sted i Estlands hovedstad og er den største showcasefestivalen i den nordiske og baltiske regionen. TMW 2014 samlet 813 delegater fra hele verden og 227 artister fra 20 land som spilte på 34 forskjellige scener rund om i byen. I tillegg var det over 20 000 festivalbesøkende som gjør dette så artig å være med på.
 

 "Jeg er meget fornøyd med at vi fikk inn en halvtrøndersk duo på programmet deres"

Jo Einar Jansen

Årets festival varte fra 27.-29. mars og ble åpnet av den estiske presidenten Toomas Hendrik Ilves som holdt en flott tale om frihet, og hvordan den er en forutsetning for å skape. Hele talen var nok preget av situasjonen i Ukraina og at presset fra det store nabolandet i øst kunne kjennes litt ekstra.
 

Halvtrøndersk på programmet


Mange musikkgenre var representert på festivalen. Folkemusikkdelen fant sted lørdag kveld i en bygning fra Sovjets storhetstid hvor et modernistisk teater holder hus til daglig. Det er Viljandi Folk Festival som står for utvelgelsen av showcasekonsertene på huset denne kvelden. Kriteriene for å delta er at man spiller estisk folkemusikk med eksportpotensiale, så jeg er meget fornøyd med at vi fikk inn en halvtrøndersk duo på programmet deres.

Tidligere på lørdagen spilte vi en barnekonsert på et leketøysmuseum. Det er artig å prøve ut musikken sin på barn i alderen 2-6 år, men det skal sies at det er vanskelig å engasjere ungene i lengre tid av gangen, spesielt for meg da min estisk er ganske begrenset og jeg får konsentrere meg mest om den musikalske formidlinga. ”Det var et tidspunkt i slutten av konserten hvor vi fikk alle barnas konsentrasjon, og det var da Jo Einar sang på norsk”, sier Johanna.
 

Duo jansen jussi - foto Lina Vonsaviciute .jpg

Foto: Lina Vonsaviciute

"De overbeviste ikke meg med sitt syn på musikkproduksjon og –distribusjon"
Johanna-Adele Jüssi om Spotify. 
 

Seminar om streaming

Johanna fikk med seg mye mer av festivalen enn meg, siden jeg ankom først sent fredag kveld. Hun tok del i konferansedelen, og forteller at noe av det mest interessante var et forum med russiske Pussy Riot hvor de fortalte om sine erfaringer som politisk performancekunst. 

Diskusjonsforum om streaming av musikk var også tankevekkende. Her deltok personer fra ledelsen i streamingselskap som Spotify og RDIO som snakket ut i fra sin synsvinkel. ”De overbeviste ikke meg med sitt syn på musikkproduksjon og –distribusjon. Jeg kan forstå at det i dag er viktig som artist og tilgjengeliggjøre musikken via streamingtjenester, men som nisjemusiker vil dette aldri bli noen inntektskilde, bare reklame og veldedighet”, sier Johanna.
 

Debutplate

Ekstra artig for oss var at vi kunne ha med vår rykende fersk CD ”Mängleik” som kom fra trykken bare to dager tidligere, og med stolthet kunne vi dele denne med musikere og bransjefolk som var interessert i musikken vår. På festivalen traff vi også vår master engineer, finske Minerva Pappi som vet å perfeksjonere godlyden til nye høyder. Ordet ”mängleik” er et sammensatt ord fra to språk. Mäng er estisk og betyr det samme som leik, eller spill. Denne cden kommer vi til Norge med i mai og utover sommeren. 

Onsdag 14. mai er det releasekonsert på Sound of Mu på Grünerløkka i Oslo. 

Jo Einar Jansen

> Følg Duo Jansen/Jüssi på Facebook