Telemarkfestivalen ble første gang arrangert i 1990 og har etablert seg som en av landets ledende folkemusikkfestivaler. I fjor skinte sola på Bø og Telemarkfestivalen, og det økonomiske resultatet viste et solid pluss - noe som gjør at festivalen kan gå jubileumsåret 2014 trygt i møte.
Festivalen ansatte Kristoffer Mosfjeld som ny festivalsjef i høst, etter at han tidligere hadde jobbet i festivaladministrasjonen.
- Jeg har blitt veldig glad i Telemarkfestivalen – både som frivillig, publikummer og som ansatt. Telemarkfestivalen er en festival med mye historie og den har en identitet og musikalsk signatur som er ganske unik i norsk sammenheng, uttalte Mosfjeld etter ansettelsen.
Nå slipper han og Telemarkfestivalen de første artistene til årets festival.
Staut. (Pressefoto) |
Staut
Staut starta opp som en ”morsom idé” i en musikalsk gjeng fra Valdres, og ideen har utvikla seg gjennom fem år, tre plateutgivelser og utrettelig turnévirksomhet. I dag er de blant Norges mestselgende band med sin musikalske blanding av country og folkrock, og tekster på valdresmål. Det selvtitulerte debutalbumet gikk rett inn på VG-lista i 2010, og solgte over 13.000 eks. Oppfølgeren «Eigarlaus» (2011) ble en enda større salgssuksess, mens deres siste plate «Stugureint» (2013) gikk rett inn på førsteplassen på VG-lista og holdt seg på lista i 12 uker.
- Staut framfører en blanding av irsk og norsk folkemusikk med tekster på ekte valdresmål – sammen blir dette en særdeles festlig og fengende pakkeløsning, skriver Telemarkfestivalen i sin pressemelding.
Hekla Stålstrenga. Foto: Brynjar Erdahl |
Hekla Stålstrenga
Hekla Stålstrenga er et annet travelt band som besøker Telemarkfestivalen i sommer. Bandet som består av Ragnhild Furebotten, Tore Bruvoll, Anne Nymo Trulsen, Ole-Jakob Larsen og Trond-Viggo Solås har hatt stor suksess med sine siste to plater Makramé (2011) og Dyrandé (2013). I fjor fortalte de selv hvordan livet på veien - i en bobil lasta med instrumenter og musikere kunne arte seg, gjennom NRK dokumentaren ”Reinhekla magi”.
- Kunstnerisk er Hekla Stålstrenga et unikt band - få andre norske band kan by på folkemusikkinspirert musikk som egner seg like godt til fest for 6.000 publikummere som til den intime kveldskonserten. Musikken er jordnær, ektefølt, livlig og energisk. Hele bandet har adresse nord for polarsirkelen og er opptatt av å ivareta de nordnorske sangtradisjonene og skattene som finnes der, så vel som å skape ny musikk til gamle tekster. (Telemarkfestivalen)
Erlend Apneseth
Hardingfelespilleren fra Jølster i Sogn og Fjordane betegnes som en av de mest lovende og mest spennende unge folkemusikerne i landet i dag. Han har fått annerkjennelse blant annet gjennom prisen Grappas debutantpris, der juryen uttalte at Apneseth «er en musiker med sterk personlighet og vilje til å tråkke opp sin egen sti.».
Telemarkfestivalen arrangeres i Bø i Telemark fra 7. – 10. august.