Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

”Mellom fiolin og fele”

Susanne Lundeng med Mot

Susanne Lundeng

Det er 20 år siden Susanne Lundeng ga ut sin første CD, ”Havella - slåtter fra Nordland”. Nå kommer hun med sin syvende utgivelse, som har fått tittelen ”Mot”. Her viser hun igjen sin kjærlighet til den nordlandske polsdansen, samtidig som verket ”Imella” av Rolf Wallin utgjør platens tyngdepunkt.

Stykket ”Imella” fikk uroppføring i Bodø 5. mars 2009, og ble fremført av Lundeng og Bodø Sinfonietta. Stykket er skrevet direkte for henne av den internasjonalt anerkjente, norske samtidskomponisten Rolf Wallin.
 
- Det handler om å gi Susanne utfordringer på hvor langt man kan strekke en folkemusikers måte å spille på. Det er doble strenger, åpne strenger, og mye klang, uttalte Wallin i forkant av premieren. Samtidig understreket han at han ville at stykket skulle være en opplevelse som alle kunne følge.

- Den formen for melodisk utvikling som vi finner i norsk folkemusikk, med kim-motiv som vokser og varieres, har alltid fascinert meg, uttalte Wallin til Ballade.no.

- Jeg har jobbet med en måte å notere dette på som gir Susanne et musikalsk materiale, men som også gir rom for hennes helt spesielle kreativitet og spontanitet i "gjerningsøyeblikket".

Seks egne slåtter

Prosjektet omtales ellers som et meget fruktbart samarbeid mellom komponist og artist i det å utforske territoriet mellom fiolin og fele" -- og mellom to forskjellige tenkemåter innenfor samme instrument.

”Imella” utgjør i 21 minutter av platens totale spilletid på i alt 52 minutter. I tillegg er det blitt plass til seks av Lundengs egne komposisjoner.

- Jeg har alltid hatt en forkjærlighet til den nordlandske polsdansen, og den ligger i bunn for flere av slåttene på ”Mot”, også i deler av samtidsverket ”Imella”, sier Susanne Lundeng.
 
- På denne utgivelsen ønsker jeg blant annet å fremheve og utforska det frie og improvisatoriske felespillet mot de faste rammene i tradisjonen.

Allerede som liten jente i Bodø fikk Susanne Lundeng  treffe de gamle spellmennene fra Salten og Lofoten. Hun møtte dem på spellemannsstevner, og ble med på dansespilling og besøk. ” Du må spell på din måte , og ikke som oss gamlingan” kunne de spøkefullt kommentere.

Stor begeistring hos KKV

Susanne Lundeng har vunnet en rekke priser for sitt musikalske arbeid, og har denne gangen med seg bl.a. Bugge Wesseltoft ( flygel, harmonium), Bjørn Andor Drage (piano), MIN Ensemblet og  Bodø Sinfonietta under ledelse av Christian Eggen. Hun har selv produsert albumet, og står for både sang og solospill.

Kirkelig Kulturverksted legger ikke skjul på at de er svært stolte over utgivelsen, og skriver blant annet dette:

- Susanne Lundeng er en musikalsk sensasjon i norsk sammenheng. KKV er stolte over å vært med henne på en reise hvor hun har sprengt mange grenser og funnet sin helt egne vei i grenselandene mellom folkemusikk og samtidsmusikk. Vi har tidligere sammenliknet henne med argentinske Astor Piazzolla og sett Susannes arbeider som en norsk parallell til det han gjorde med tangoen.

”Mot” er utgitt av Kirkelig Kulturverksted, og slippes offisielt 17. februar 2011.  Interesserte kan foreløpig lese litt mer på denne siden fra KKV, og sikkert også se frem til oppdateringer av www.susannelundeng.no.


| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk