Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Surizehi, Abdulrahman

abdulrahman

Utøver på strengeinstrumentet benju, født i 1961 i Balochistan (i den delen som ligger innenfor det østlige Iran). Kom til Norge i 1987 og er bosatt i Oslo.

Abdulrahman Surizehi har ry som en av verdens fremste utøvere på benju, et strengeinstrument med tangenter der man klimprer på strengene med et plekter. Han viderefører tradisjonen etter faren, Jom'e Surizehi, som bidro sterkt til at benju ble etablert i den hjemlige klassiske musikktradisjonen. Han innehar et stort repertoar innen balochisk tradisjon samtidig som han er en nyskapende utvikler av tradisjonen. Spillestilen er preget av rytmisk driv, utprega ornamentikk, sterk energi og glitrende improvisasjoner. I 2005 ga han ut cd-en Love Songs and Trance Music From Balochistan. Dette er en dobbelt-cd der den første er viet egne og tradisjonelle melodier mens den andre rommer tradisjonell transemusikk.

Abdulrahman Surizehi er en mye benyttet musiker i ulike samarbeidsprosjekter - som Combonations og Padik. Han har samarbeidet med en rekke baluciske musikere, og med folkemusikere i Norge, blant annet Anne Hytta og Steinar Ofsdal. Han er en etablert turnémusiker både i Norge og i andre europeiske land og har blant annet spilt for noen tusen norske skolebarn i ulike produksjoner for Rikskonsertene.

 

Diskografi


"Love Songs and Trance Music From Balochistan" (dobbel-CD i longboxformat,
Etnisk Musikklubb, 2005)
"Folk Songs and Contemporary Songs from Balochistan"  (Etnisk Musikklubb)

Medvirkende

Har tidligere gitt ut plater med blant annet gruppene Karvan og Combonations.
Deltatt på to album … (Ocora i Frankrike)

 

Priser


Folkelarm-prisen for beste album i åpen klasse (2006)

Preis der Deutschen Schallplatten Kritik


| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk