Fredag 21. september er det utdeling av Folkelarmprisen i Bergen. I den forbindelse vil FolkOrg også deles ut pris til Årets lokallag og Årets folkemusikkarrangør. Den som blir utropt som Årets folkemusikkarrangør, den 21. september, vil stikke av med en premie på 10.000. Det er tre nominerte til prisen Årets folkemusikkarrangør, og vi vil presentere de tre her på Folkemusikk.no.
Johan Einar Bjerkem, dalig leder i Stiftinga Hilmar Alexandersen |
Stiftinga Hilmar Alexandersen
Vi snakket med daglig leder Johan Einar Bjerkem, som ga oss et innblikk i hvordan en stiftelse kan få i gang en masse aktivitet, ved å jobbe profesjonelt og systematisk overfor offentlige myndigheter, lokalmiljøet og lokale spel- og danselag. Hilmar stiftinga sine oppgaver går langt ut over det å ”bare” arrangere konserter. Likevel lager de så gode arrangement, at de er nominert til prisen Årets Folkemusikkarrangør.
Hva mener du gjør/kjennetegner en god konsert?
- God kontakt mellom scene og sal – og gjerne interaksjon! Inneheld gjerne både ekstase og stille stunder til ettertanke. Ein oppnår både vi-kjensle og samhald. Ein kan gjerne bli rørt til tårer utan at det skal bli sentimentalt. Ein kan arbeide med å få fram det personlege og fellesmenneskelege, men ikkje private. Rommet er ikkje for stort for publikum.
Hva er deres største styrke som arrangør?
- Vi er flinke til å samarbeide med andre og bygge nettverk. Vi tørr å tenke stort, og vi skaper begeistring. Vi tar godt vare på artistane slik at dei kjenner at dei kjem ”heim”.
Vi målretter arrangement mot ulike målgrupper: For eksempel: Barn, ungdommar, familiar, eldre, dei innanfor eller utanfor ”menigheita”, dansarar, korfolk, korpsfolk osv.
Beskriv ditt drømmearrangement.
- Bruce Springsteen sin Seeger-session blanda med Einar Olav og Gjermund Larsen sin Hilmar-session.
20 000 personar i vill felles dans!
…og /eller…
30 personar i alle aldrar samla i det lafta rommet frå 1851 der vi et godt og syng i lag!
Om Stiftinga Hilmar Alexandersen
Hilmar stiftinga (stifta i 2005) er en allmennyttig stiftelse som har som mål å arbeide for tradisjonskultur og kultur som næring. Stiftinga hedrer minnet etter Hilmar Alexandersen.
Stiftinga har 13 grunnfondsinnskytere fra lokalt, regionalt og nasjonalt plan.
Blant disse er også aktørar som Kunnskapsparken i Nord-Trøndelag, Dampsaga Kulturhus, Steinkjer Kommune, Nord-Trøndelag Musikkråd og Steinkjer Kunstforening, noe som i følge Johan Einar Bjerkem er med å sikre et bredt samfunnsengasjement omkring arbeidet i stiftinga.
Stiftinga etablerte for ca ett år siden datterselskapet Hilmar AS, og samlet har stiftinga og Hilmar AS, fem ansatte.
I 2012 vil omsetningen være på ca 12 millioner kroner.
Vi har berre prosjektfinansiering, men relativt langsiktige avtaler med fylke og kommune. Eitt av hovudmåla våre er no å få ei grunnfinansiering av arbeidet som vi gjer for folkemusikken og folkedansen i regionen, forteller Johan Einar Bjerkem
Hilmar stiftinga er involvert i en rekke arrangement og prosjekter. I 2012 står de bak to store festivaler – Hilmarfestivalen, som de arrangerer hvert år i november, og Nordlek, det nordiske folkemusikk- og fokedansstevnet som i år var lagt til Steinkjer.
Og, dette er bare toppen av kransekaka for stiftinga Hilmar Alexandersen, for i tillegg er de en helårsarrangør, med rundt 12 konserter i året som arrangeres under navnet Folk i Nord-Trøndelag (FiNT), og de er involvert i MINK (Midtnorsk kompetansenetteverk for rytmisk musikk), og Trø te’ (Bygda dansar i Nord-Trøndelag)
Johan Einar Bjerkem forteller også om videre planer, der de blant annet ønsker å arrangere Landsfestivalen for gammaldansmusikk i 2014, og de vil starte et prosjekt de har kalt Inherrad Verdensmusikkensemble.
I vår nominasjonsrunde der publikum fikk nominere og begrunne sine kandidater, ble det blant annet lagt vekt på et svært vellykket Nordlek-arrangement med et sterkt program, og et velsmurt arrangementsapparat, der publikum kunne gjøre det publikum gjerne vil – slappe av og kose seg og danse og ha det gøy! Dette arrangementet alene hadde et besøkstall på rundt 25.000! Nordlek 2012 inneholdt 250 enkeltarrangement, og det var lagt stor vekt på å få til nyskapende scenisk dans.
Les også om de to andre nominerte til prisen Årets folkemusikkarrangør