Hovedtema for årets seminarprogram er folkemusikken og konsertscenene, og retter seg spesielt i mot de involverte i turnévirksomhet innenfor folkemusikken i Norge i dag; de lokale arrangørene, festivalene, musikerne, bookingbyråene og de regionale kompetansesentrene.

Siden 2002 har prosjektet Den norske folkemusikkscena bygd opp et nettverk av lokale arrangører og fått folkemusikk ut på veien med turneer i større og mindre format. I en prosess hvor styret i FolkOrg har ønsket å avklare roller på arrangørfeltet, har styret i FolkOrg fatta vedtak om at organisasjonen i mindre grad skal være en aktiv markedsaktør, men heller legge til rette for aktivitet og jobbe interessepolitisk. Organisasjonen får ikke lenger tilskudd til drift av turnénettverket slik prosjektet har vært organisert, og ønsker nå innspill i det videre arbeidet med arrangørene.

Maria_Høgetveit_Berg_03_Foto_Eivind_Kaasin 300
SEMINAR: Maria Høgetveit Berg og FolkOrg inviterer til seminar på Folkelarm.

- Vi ønsker å satse på arrangørene, og inviterer derfor alle aktørene på feltet med i utviklingen av en slik satsing. Det er viktig at vi sammen tar et felles ansvar og finner gode løsninger slik at musikerne får spillejobber og at publikum får gode musikkopplevelser over hele landet, sier leder i FolkOrg Maria Høgetveit Berg.

En rekke sentrale aktører er invitert til å holde innlegg på seminaret, blant annet statssekretær Lubna Fjell, musiker Jorun Marie Kvernberg, styreleder i FolkOrg Maria Høgetveit Berg, Tore Flesjø i Norsk Jazzforum, Thorstein Granly konsertsjef og assisterende direktør i Rikskonsertene, og Bente Hemsing fra Austnorsk kompetansesenter, i tillegg til representanter fra en rekke arrangører på folkemusikkfeltet.

Regionale initiativ

I kjølvannet av stortingsmelding 22. ”Samspill”, og innspill fra Samstemt! er det etablert en rekke rytmiske kompetansesenter og - nettverk rundt om i landet som blant annet har konsertarrangering som sitt arbeidsområde. Flere av senterne er allerede godt i gang med aktivitet på ulike nivå, og i Austnorsk folkemusikksenter satser de for fullt på arrangører.

- Vi har i samarbeid med Rytmisk kompetansenettverk for Austlandet arrangørutvikling som hovedfokus, og vi ser etablering av flere scener i Bygde-Norge og et godt kompetansetilbud til konsertarrangører som svært viktig, sier daglig leder i Austnorsk Folkemusikksenter Bente Hemsing som allerede i oktober inviterer til seminar.

- Det første konkrete prosjektet vårt er et arrangørseminar i Valdres i slutten av oktober, hvor etablering av konsertscener i bygde-Norge vil være tema. Så vil nettverket arrangere et oppfølgingsseminar med samme hovedtema vinteren 2011.

Terje Forshaug_ framside
- Det er nå vi har muligheten til å strukturere folkemusikkfeltet på en ny og formålstjenlig måte, sier Terje Foshaug, leder i Folkemusikk Nord
Også i kompetansesenteret Folkemusikk Nord er de godt i gang. - RYK - rytmisk kompetansenettverk i Nord har allerede inneværende år lagt turneer, og vi samarbeider mellom sjangerene for å få til gode praktiske løsninger og turnéruter. Folkemusikk Nord har som mål å innvolvere nye arrangører som ønsker folkemusikk på programmet. Dette vil i noen grad være jazzklubber og andre erfarne arrangører som ønsker en breiere profil, men vi har en stor jobb framfor oss med å finne, skolere og hjelpe i gang flere arrangører innen vår sjanger, sier Terje Foshaug i kompetansesenteret Folkemusikk Nord Leder i FolkOrg, Maria Høgetveit Berg tror de regionale kompetansesenterne vil få en viktig rolle fremover og poengterer viktigheten av et godt samarbeid. - Vi må sørge for at vi finner en struktur som er dynamisk og generer mest mulig aktivitet. Vi er en sjanger hvor det er viktig at vi får utnyttet ressursene best mulig, sier hun. Foshaug mener det trengs mer ressurser på feltet. - Foreløpig er det bare småpenger til regionale kompetanssenter/-nettverk, så det er ikke rom innenfor dagens ordning til å ta et stort ansvar for turnelegging og arrangørutvikling, slik vi ser det, sier Foshaug, som presiserer at det er viktig at FolkOrg må ta sin del av ansvaret for arrangørfeltet. - Jeg er spent på hva som kommer ut av seminaret på Folkelarm. Det er nå vi har muligheten til å strukturere folkemusikkfeltet på en ny og formålstjenlig måte. Selv om FolkOrg legger ned sin egen turnévirksomhet, må de presse på for å få økonomi også til dette arbeidet, avslutter han. Fredag samles nærmere 50 aktører fra hele folkemusikk Norge til seminar på Øvingshotellet i Oslo.