- Vi trenger å øke kunnskapen om det store mangfoldet i folkemusikk og –dansetradisjoner i de Nordiske landene, sier festivalsjef dr. Guðrún Ingimundardóttir.
Tradition for Tomorrow er en fire dager lang konferanse og festival i Akureyri nord på Island, full av konserter, dans, kurs, foredrag, seminarer, buskspill, jam og fest, alt med fokus på å styrke og ivareta nordiske folkemusikk- og dansetradisjoner. Festivalsjef Guðrún Ingimundardóttir er islandsk medlem av Nordisk folkemusikkomite, som arrangerer festivalen i samarbeid med en rekke nordiske aktører, blant annet norske FolkOrg.
Torunn R. Rue, Ragnhild Knudsen, Helene Waage i trioen Glima er klar for |
- Nordisk folkemusikkkomité har gjennom tjue år med samarbeid erfart at allmennheten, kulturaktører og beslutningstakere i Norden vet lite om det store mangfoldet av folkemusikk og dansetradisjoner som finnes i hverandres land.
- Denne festivalen og konferansen skal være et møtested, og en felles plattform i arbeidet med å ta vare på våre levende tradisjoner. Vi har en jobb å gjøre med å følge opp UNESCOs konvensjon om vern av immateriell kulturarv som alle de nordiske landene har signert, sier Ingimundardóttir.
Fagfolk fra hele Norden
Konferansen fokuserer på tre ulike hovedtemaer: Likheter og ulikheter i nordiske musikk- og dansetradisjoner, tradisjon versus evolusjon og vern av arkivert og levende tradisjon. Fagfolk fra hele Norden vil delta med med foredrag, seminarer og debatter.
- Det er fortsatt mulighet til å melde seg på konferansen via festivalnettsiden, oppfordrer festivalsjefen.Vi har også et variert kursprogram hvor man kan lære sang, dans og spill direkte av de dyktige tradisjonsbærerne som opptrer på festivalen.
Unni Løvlid tek turen til Island. Foto: Geir Dokken |
Stor norsk delegasjon
- Vi er stolte av å stille med et så sterkt lag av musikere, dansere og innledere, sier Liv Ulvik i FolkOrg, og viser til årets vinner av Landskappleiken på hardingfele Gro Marie Svidal, tidligere Landskappleikvinner i hallingdans Ulf Arne Johannessen og andre profilerte navn som sanger Unni Løvlid, trekkspiller Linda Gytri, etnolog og folkedansforsker Egil Bakka med flere.
- Vi i de nordiske landene har mye til felles og har mye å tjene på å samarbeide om å ta vare på folkekulturen vår. Vi har hatt kulturutveksling oss imellom i uminnelige tider, mye lenger enn vi har eksistert som nasjonalstater. Levende kultur er jo grenseløs. Men vi trenger bevisste strategier for å ta vare på det store mangfoldet. Muntlig tradering og taus kunnskap er sårbart nå når alt går så fort og er så omskiftelig, sier Ulvik.
Disse artistene representerer Norge på Tradition for Tomorrow:
Linda Gytri (Oldedalen), Unni Løvlid (Hornindal), Glima (Torunn R. Rue, Ragnhild Knudsen, Helene Waage, Telemark) RIM (Hilde Fjerdingøy, Jo Einar Jansen, Elin Jonsson, NO/SV), Duo Jansen/Jüssi (Jo Einar Jansen, Johanna-Adele Jüssi, NO/EST), Gro Marie Svidal (Jølster), Ulf Arne Johannessen (Ål), ”Den vesle prinsen” (Gro Marie Svidal, Ulf Arne Johannessen, Tom Karlsrud), REK (Anna Gjendem, Mathilde Øverland, Molde) Moberg & Lie (Pär Moberg, Jo Asgeir Lie, SV/NO) og Torgeir Vassvik med Global Fever Orchestra.