Mer støtte til kurs og opplæring!

Det finnes i dag flere enkeltaktører og organisasjoner innen det rytmiske musikkmiljøet som tilbyr opplæringstiltak og utstrakt kursvirksomhet i hele landet.

Disse fyller en viktig rolle og fører til bedre kvalitet og høyere kompetanse i musikkbransjen. I dag er det derimot vanskelig å skaffe finansiering til slik opplæring, kurs og kompetansehevende tiltak.

Samstemt! mener det bør være et statlig fokus å legge til rette for kompetanseheving. Ettersom slike tiltak er en form for hjelp til selvhjelp, vil dette bidra til å styrke musikkfeltet.

KOMP ble opprettet i 2010 og er en statlig støtteordning for kortere kurs, opplæringsprosjekter og andre kompetansehevende tiltak innen rytmisk musikk. Ordningen har musikken i fokus og retter seg blant annet mot organisasjoner, bandsammenslutninger, spellemannslag, konsertarrangører og andre tilbydere av opplæringstiltak innen musikk eller konsertarrangering.

I 2011 fordelte ordningen kr 1 400.000. Tidligere hadde man en tilsvarende ordning under Musikkverkstedsordningen, hvor det ble delt ut nærmere kr 3 000.000.

KOMP fanger opp behov som ingen andre støtteordninger gjør. Kursene og opplæringstiltakene er initiert av brukerne, brukes lokalt og er av stor betydning for musikklivet rundt om i hele landet.  Selv med en beskjeden utlysning for KOMP i år kom det hele 264 søknader med en søknadssum på 7 millioner, noe som viser et klart behov for en slik ordning.

En større bevilgning til KOMP vil legge forholdene bedre til rette for en kvalitetsheving innen rytmisk musikk og kompetanseheving innen musikkbransjen.
 

                                2011                2012                2014

KOMP                    1,65 mill.          4 mill .             7 mill.

 

Folkemusikk.no har hele denne uken publisert innspillene til Samstemt! på de forskjellige hovedområdene for 2012. Dette notatet er nummer seks i rekken av Samstemt!-dokumenter. Samarbeidet Samstemt! består av musikkorganisasjonene Fono, FolkOrg, Norsk jazzforum, Norsk Rockforbund, GramArt og Ny Musikk.