Busi Ncube om livet som musiker
Salulandela
Vi lar Busi Ncube selv få ordet her:
- Jeg ble født Bulawayo, Matabeleland i Zimbabwe. Faren min var deltidsmusiker, og spilte kontrabass med forskjellige grupper i Bulawayo. Han tok også med seg hjem populære innspillinger fra bl.a. Sør-Afrika, Kongo og Cuba. Min favoritt var Dorothy Masuka, som også kommer fra Bulawayo, og skrev sanger for Miriam Makeba.
- Jeg begynte å synge afrikansk gospelmusikk i kirken. Den musikken har vært en stor inspirasjonskilde for meg, og er det også for mye annen afrikansk musikk. Jeg lyttet ellers til artister som Miriam Makeba, Dorothy Masuka og Dolly Rathebe - men også amerikansk soulmusik og disco. Som tenåring begynte jeg å spille ute på klubber med lokale band. Da jeg var 19, sørget søsteren min - som også er sanger - at jeg ble med i Ilanga, som er en kjent gruppe i Harare. Etter at jeg flyttet til Harare, var jeg med på tre album med Ilanga.
"True Love"
Ilanga fikk også en stor hit med en av Ncubes sanger, "True Love". Den ble en av de mest populære sangene i Zimbabwe på den tiden, og blir fremdeles spilt på radioen.
- Etter at Ilanga ble oppløst på slutten av 1980-tallet, startet jeg min egen gruppe, Band Rain. Vi har spilt inn ni album, og turnert både i Europa og Sør-Afrika. Tvillingsøsteren min, Phathi, er også med i bandet. Vi spiller ofte på festivaler, og har opptrådt mye på “The Book Café”, som er det beste og viktigste spillestedet i Harare.
- I tillegg til å synge spiller jeg også instrumenter som Mbira, hosho og ngoma. Mbira er et sentralt instrument i tradisjonsmusikken i Zimbabwe, men ble mer eller mindre glemt under mindretallsstyret, fordi hverken myndighetene eller misjonærene ønsket at folk skulle uttrykke sine egne tradisjoner. Takket være ildsjeler som Ephat Mujuru og Dumisani Maraire ble Mbira-tradisjonen likevel bevart. I dag er Stella Chiweshe, Adam Chisvo, Chiwoniso Maraire og jeg selv blant utøverne.
Kvinner i verdensmusikken
- I 2001 inviterte Rikskonsertene i Norge meg til å delta på et seminar om kvinner i verdensmusikken. Her ble jeg kjent med den norsk-algeriske musikeren Malika Makouf Rasmussen, som ba meg bli med på prosjektet “Women’s Voice”, med kvinnelige musikere fra Tanzania, Zimbabwe, Algerie, Frankrike, Israel og Norge. I 2004 ble vi nominert til BBC 3's World Music Award. Vi har også opptrådt med musikere som Mari Boine og Maryam Mursal.
- I dag bor jeg i Oslo. Jeg har spilt sammen med artister som Johan Sara Jr., Kristin Sevaldsen, Kossa Diomande, Banjo Mosele og en strykerkvartett fra Oslo-Filharmonien. Jeg har dessuten satt sammen min egen gruppe med noen av toppmusikerne i Oslo.
Blant musikerne på "Salulandela" finner vi Phinehar Piroro (bass), Jairos Hambahamba (tangenter), Nadeem Brown (kor), Thamsanga Bhila (trommer), Andy Brown (gitar), Britt Pernille Frøholm (fele) og Rune Martinsen (djembe).
"Salulandela" er utgitt på Etnisk Musikklubb, og kom ut rett over nyåret.