Terje Foshaug fra Folkemusikk Nord |
Rytmisk kompetansenettverk i nord (RYK) er etablert av Nordnorsk Jazzsenter, Kompetansesenter for rock i Nord-Norge, og Folkemusikk Nord, og skal bidra til økt aktivitet på hele det rytmiske feltet i landsdelen.
- Gjennom dette samarbeidet får vi utnytta resursene bedre, og vi vil ikke minst lære mye av hverandre, sier Terje Foshaug fra Folkemusikk Nord.
Nettverket vil bruke mye tid på å finne nye arrangører av rytmisk musikk, i tillegg til å utvikle de scenene som finnes i dag. Målet er å utvide nettverket av gode arrangører og scener som kan presentere et bredt spekter av rytmisk musikk.
- Når vi nå sender folkemusikkgruppa Hekla Stålstrenga på tur, er et flertall av konsertene arrangert av jazzklubbene rundt i landsdelen. I de større byene er det kanskje rom for smalere sjangerscener, men de fleste stedene i Nord-Norge vil vi være tjent med at dyktige arrangører ønsker å presentere flere sjangere, mener Foshaug.
Bransjeutvikling
Fredrik Forssman i Kompetansesenter for rock har artist- og bransjeutvikling som ett av sine hovedfelt, og mener en viktig forutsetning for den videre utviklingen av musikkbransjen i Nord-Norge er en stadig nyrekruttering av unge talenter
- Vi ønsker å gi de et tilfredsstillende tilbud slik at vi unngår "talentflukten" fra landsdelen som vi har opplevd tidligere. Landsdelens artister, musikere, låtskrivere, produsenter og tilhørende støtteapparat, skal løftes opp på et høyt nasjonalt nivå, sier han.
Viktig for landsdelen
Aktørene bak RYK ser et sterkt behov for en økt satsing på det rytmiske feltet, og er fornøyde med at det rytmiske nettverket er vedtatt inn i den reviderte nordnorske kulturavtalen. Etableringa av Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester har bare økt den tradisjonelle skeivfordelinga mellom sjangerne. Landsdelsmusikerordninga i Nord-Norge (LiNN) inneholder etter hvert mange ulike musikkuttrykk, men dette er en ordning med ansatte musikerne.
- RYK skal fokusere på frilansmusikerne, støtteapparatet de trenger rundt seg, og ikke minst på arrangørene som til syvende og sist må til for at de skal komme ut med musikken sin, sier Ulla-Stina Wiland i Nordnorsk Jazzsenter.
- Jazzsenteret er allerede en del av LiNN, og vi arbeider nå med hvordan organiseringa av feltet bør se ut framover. Vi mener det er hensiktsmessig at hele det rytmiske nettverket får en langsiktig og trygg forankring gjennom Landsdelsmusikerordninga, avslutter Wiland.
Om regionale kompetansesenter
Høsten 2009 tildelte Kultur- og kirkedepartementet 3 millioner til etablering av fire rytmiske kompetansesentra. Her er en oversikt over hvilke aktører som er med i de ulike samarbeidene og hvordan midlene ble fordelt:
VRAK: (Vestnorske rytmiske aktører) - 800.000,-
Rock: Brak (Bergen Rock Aktører),
STAR (Stavanger Rock)
Jazz: Vestnorsk jazzsenter,
Folkemusikk: Førde internasjonale folkemusikkfestival
Sørnorsk kompetansesenter - 600 000,-
Folkemusikk: Telemarkfestivalen – lokalisert i Bø i Telemark
Rock: Kristiansand Rock City – lokalisert i Kristiansand
Jazz: Sørnorsk jazzsenter – lokalisert i Arendal
Rytmisk kompetansenettverk i Nord - 1.000.000,-
Rock: Kompetansesenter for rock i Tromsø,
Jazz: Nordnorsk Jazzsenter med hovedkontor i Bodø og
fylkesscenen i Tromsø og Vadsø
Folkemusikk: Kalottspel i Målselv
Østafjellske kompetansesenter for rytmisk musikk - 600 000,-
Rock: Union Scene
Folkemusikk: Folkemusikksenteret i Buskerud