Folkelarmprisen er folkemusikkens egen platepris. Prisen går de til beste utgivelsene i fire kategorier: Solo, Tradisjonelt samspill, Dokumentasjon og Åpen klasse. I tillegg deles hedersprisen Årets folkemusiker ut. Tidligere vinnere av Årets Folkemusiker-prisen er Gabriel Fliflet (2011), Sigrid Moldestad (2010), Kouame Sereba (2009), Valkyrien Allstars (2008), Hallgrim Hansegård (2007) og Unni Løvlid (2006).
FolkeLarm
Arne Anderdal vant prisen for tradisjonelt samspill. Foto: Helge Skovin.

Juryens begrunnelse for Årets folkemusiker 2012 – Inga Juuso

Inga har 40 års jubilem som artist i år, og hun er vår joikedronning.  Hun har lang fartstid som joiker, og er den eneste fylkesjoikeren i Norge, og i verden. Det har hun vært siden 1999. Hennes musikalske reise har krysset mange grenser og har tatt joiken til nye grensesprengende møter. Hun er en av de fremste utøvere av den tradisjonelle joiken og samtidig den som har tatt joiken på nye moderne veier. Juuso har mange musikkproduksjoner bak seg, det siste året er hun aktuell med utgivelser med  “Bárut - Bálggis”, “Juusk” og “Skáidi - Headland/Skáidegeahči”. Folkelarmprisen hedrer en ekte kunstner som har formidlet, bevart og utviklet noe så spesielt som joik.

Årets Folkelarm-jury har bestått av Olemic Thommessen (Juryleder), Elle Marja Eira, Ragnhild Knudsen, Brynjar Bjerkem og Annlaug Børsheim.

Vinnerne av årets platepriser er:

Solo
Ottar Kåsa, Ottar Kåsa (Ta:lik)
 
Tradisjonelt samspill
Arne Anderdal,  Godsruta (Etnisk Musikklubb)
 
Åpen klasse
Juusk (Inga Juuso/Harald Skullerud), Juusk (Ta:lik)
 
Dokumentasjon
Olav Snortheim, Langeleik (Ta:lik)
FolkeLarm
Årets lokallag 2012 - Seljord spelemannslag. Foto: Helge Skovin.

Nye priser ble delt ut

I tillegg til de prisene som tidligere har blitt delt ut i Folkelarm-sammenheng var det i år satt opp to FolkOrg-priser - Årets lokallag og Årets folkemusikkarrangør. Det er første gang disse to prisene deles ut.
 
Årets lokallag ble Seljord spelemannslag. Årets fokusområde var rekruttering, her gjør Seljord et solid arbeid med ivaretakelsen av den lokale folkemusikken og folkedansen. Årets folkemusikkarrangør ble den velkjente folkemusikklubben Columbi Egg i Bergen. 
 
Etter prisutdelingen var det stelt i stand til en stor Hurra!-konsert i regi av FolkOrg og Columbi Egg. Her var det også god stemning, med et kanonlag av musikere på scenen. Mange hadde funnet veien til Rick's denne kvelden, og fikk med seg en flott konsert med spennvidde fra det tradisjonelle og velkjente med blant annet Sigrid Moldestad som spilte med sin læremeste Jon Oddvar Knadal, til One Way Out som tok oss med til amerikansk hvit gospel, i beste "O' brother were are thou"-stil. Annbjørg Lien høstet også stor applaus for sitt solospill.