I et år når vi feirer Øivind Bergh sin fiolinist-venn og samtidige, Sigbjørn Bernhoft Osa, sitt 100-årsjubileum - går prisen til en ung hardingfelespelemann fra Osa sine hjemtrakter, Granvin i Hardanger.

Alexander Aga Røynstrand er 20 år, og har spilt fele siden han var 7 år. Han har deltatt på en rekke kappleiker siden 2002, og har de tre høyeste plasseringene i juniorklassa på landskappleiken. Han har spilt på mange konserter, sammen med musikere og sangere fra flere kanter av landet. Han gikk musikklinja på Voss gymnas og har tatt et år med høgskoleutdanning i fokemusikk på Rauland. Til høsten starter han på Ole Bull akademiet på Voss. Læremesterne hans har vært Åse Teigland, Steinar Rygg, Jan Beitohaugen Granli, Per Åsmund Omholt, Torgeir Straand, Frank Rolland, Herbjørn Liahagen, Hilde Kirkebøen, Annbjørg Lien, Susanne Lundeng, Øystein Velure - og sist men ikke minst Knut Hamre. Alexander er en miljøskaper og inspirator for andre. Han ser på de tradisjonelle slåttene som noe han får lære - og får sette sitt preg på. Han komponerer også musikk selv, forankret i tradisjonen.

Ved Rondane 1 (Foto Vemund Hagen)_nett
Ved Rondane - Foto | Vemund Hagen

Utdeling under Peer Gynt-stevnet

Prisen blir delt ut under ”Ved Rondane”-konserten søndag 1.august under Peer Gynt-stevnet, i storslåtte omgivelser og Rondane som bakteppe. Til konserten kommer Randi Skeie for å dele ut prisen på vegne av familien Bergh, Folkemusikk og folkedansorganisasjonen og Peer Gynt AS. Skeie er Folkemusikk og Folkedansorganisasjonen sin representant i juryen, og er tidligere  leiar i Landslaget for Spelemenn.

”Ved Rondane”-konserten har et par tusen tilhørere, og dette er første gangen prisen blir delt ut under denne konserten på Peer Gynt Stemne. I tillegg til årets prisvinner står også flere av de tidligere prisvinnerne på scenen, blant annet Øystein Rudi, Eldbjørg og Ragnhild Hemsing.

Øivind Berg
Øivind Berg

Om Øivind Berghs minnepris

Øivind Berghs minnepris har blitt delt ut til unge og lovende felespillere, under Peer Gynt-stemnet, helt siden 1989. Tidligere prisvinnarar er m.a. Anbjørg Lien, Ola Kvernberg, Arve Moen Bergset, Øystein Rudi, Gjermund Larsen, Andreas Ljones, Ragnhild Furebotten m.m. Prisen er eit samarbeid mellom familien Bergh, Folkemusikk og Folkedansorganisasjonen, og Peer Gynt AS. Prisvinnaren mottek 25 000,-