Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Monograph

Nils Økland

Monograph_Nils_Økland_foto_ecm

Den særegne norske fiolinisten Nils Økland har hatt en mangelsunget karriere. Han har fremført Geir Tveitts hardingfelekonsert med flere store orkestre, skrevet musikk for ballet og teater og spilt på plater med Løver & Tigere, deLillos, Kari Bremnes, Åsne Valland Nordli og Bjørnar Andresen. “Monograph” er hans aller første soloplate, og hans første plate i eget navn på ECM.

Økland lager musikk ny med røtter i norske folkemusikktradisjoner, “Jeg er veldig inspirert av friheten, variasjonen og individualiteten i den norske feletradisjonen.” Han nevner spellemenn som Knut Hamre, Torleiv Bjørgum, Hilmar Alexandersen, Hans W. Brimi og Sigbjørn B. Osa som inspirasjonskilder på lik linje med samtidskomponistene Arvid Gangsö og Ole Henrik Moe. Økland er en fornyer av folkemusikken og bygger broer mellom tradisjonsmusikk, moderne komposisjon og fri improvisasjon.

Økland har fått gode kritikker  og et internasjonalt etter sine to plater på Rune Grammofon og flere plater med Christian Wallumrød Ensemble på ECM. På ”Monograph” spiller han både hardingfele, viola d´amore og barokkfele. Subtilt, tilgjengelig, utforskende og melodisk.

 “Mønster”, “Pas de deux” og “Seg” er soloversjoner av komposisjoner skrevet for Kolbein Falkeid forestillingen “Horisonter” på Hagesund Teater. Platen er innspilt I Olavskirken på Avaldsnes.
 


| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk