Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Geir Egil Larsen og Bjørn Aksdal

Meråkerklarinetten

Bjørn Aksdal og Geir Egil Larsen - Meråkerklarinetten (Etnisk Musikklubb, 2009)

Bjørn Aksdal og Geir Egil Larsen - Meråkerklarinetten (Etnisk Musikklubb, 2009)

Etnisk musikklubb kjem no med den første cd-en som har fokus på Meråkerklarinetten. Hovedutøverne er Geir Egil Larsen og Bjørn Aksdal.

For første gang er det laget en CD med den gamle norske folkemusikklarinetten fra Trøndelag.

Meråkerklarinetten
– i solo og samspill
Bjørn Aksdal og Geir Egil Larsen,
Gjester: Einar Olav Larsen, Gjermund Larsen

Plateslipp: Ringve Museum onsdag 9. desember kl. 1100

Bjørn Aksdal og Geir Egil Larsen er de to, som på litt ulike måter har arbeidet mest med meråkerklarinetten og tradisjonen etter spelmannen og instrumentmakeren Harald Gilland i Meråker. Begge har lært både spill og repertoar direkte av Gilland. Geir Egil var hos Harald Gilland allerede i 1979, mens Bjørn kom til Meråker første gang i 1980.

Bjørn har, i tillegg til at han har spilt og funnet fram nye melodier på instrumentet, gitt ut et hefte og skrevet flere artikler om meråkerklarinetten. Han var også ansvarlig for utgivelsen av en kassett med arkivopptak av Harald Gilland i 1988. Begge har gjort flere opptak med Gilland, og disse opptakene har vært utgangspunkt for flere radioprogrammer som har vært sendt på NRK.

Geir Egil har brukt klarinetten mye opp gjennom årene, ikke minst på så godt som alle de mer enn 1200 konsertdagene han har gjennomført for Rikskonsertene i Norge og delvis Sverige, samt på turneer i Finland. I tillegg har både han og Bjørn benyttet meråkerklarinetten på flere tidligere plateutgivelser.

Nå ønsker vi for første gang å vie en hel plate med nyinnspilt musikk til meråkerklarinetten. Dette skjer i en periode hvor interessen for dette instrumentet en tid har vært synkende, både i Meråker og i landet for øvrig. Vi mener imidlertid at denne spesielle klarinetten har flere musikalske kvaliteter, som bør videreføres til nye generasjoner av folkemusikere. Samtidig ønsker vi med denne utgivelsen å hedre minnet om vår læremester Harald Gilland.

Vi har fått med oss brødrene Einar Olav (fele og el-piano) og Gjermund Larsen (fele) på platen for å vise at meråkerklarinetten ikke bare er et soloinstrument, men også kan fungere utmerket som samspillsinstrument, slik Harald Gilland, Svend Gravåsen og Olaf Tidemann har vist tidligere. I tillegg prøver vi oss på samspill mellom to meråkerklarinetter, et kanskje noe dristig prosjekt på et instrument som representerer såpass store intonasjonsmessige utfordringer.


| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk