Folkelarm har vært arrangert hvert år siden 2005, men skal i år være gjenstand for en større evaluering. Det betyr at det ikke blir noe av den tradisjonsrike festivalen, som hver høst har samlet det beste av tradisjonsmusikken og verdensmusikken i hovedstaden. 
 
- Mange har uttrykt at det er synd at Folkelarm forsvinner i år. Vi legger derfor opp til at det beste fra Folkelarm i år kan bli vist frem under Landskappleiken, slik vi fortsatt har en god kontinuitet i arrangementene våre, sier Linda Dyrnes, som er daglig leder for FolkOrg.
 
Under Landskappleiken i Otta vil det derfor bli innført flere nye klasser. Det vil bli en egen klasse for ikke-norske instrument, og dessuten en egen konkurranse for beste “crossover”-band, der også norske musikere gjerne kan delta. I tillegg vil Åpen klassse i år bli et rent Folkelarm-arrangement, der bruk av utøvere fra hele Skandinavia skal sikre høy kvalitet.
 
- Vi har luftet dette for flere aktører i kulturlivet, som alle synes det vil være positivt at Landskappleiken legger opp til et større mangfold enn i dag. Vi har i lengre tid fått signaler fra Kulturdepartementet, som særlig ivrer for en slik utvikling. Derfor er det nok lurt at vi som organisasjon kommer dem i møte nå. Det motsatte av mangfold er som kjent enfold.
 
Landskappleiken har blitt arrangert helt siden 1899. Er det ikke litt farlig å rokke ved en såpass innarbeidet tradisjon?
 
- Det kan vel aldri være galt å slippe inn litt frisk luft. Samtidig har vi stor respekt for at Landskappleiken har en egen form, og bør fortsette å ha det. Vi vil derfor være forsiktig med å fjerne de mer tradisjonelle klassene, selv om vi må gjøre enkelte grep i år. Det er dessverre slik at arrangementet har begrenset plass, så vi må nok kutte litt i de mindre populære klassene. 
 
Det er enda ikke avgjort hvilke klasser som skal bort i  år. FolkOrg har i et framlegg foreslått mindre endringer i C- og D-klassene, slik at disse i år blir rene oppvisningsforestillinger, der en på forhånd utpekt utøver skal representere hele klassen.
 
- Dermed får vi nok et strammere og mer kvalitetssikret arrangement, samtidig som vi får frigjort mer plass til innslagene fra Folkelarm. Vi vil her også legge vekt på at vi får en jevn kjønnsfordeling, samtidig som vi også vil sørge for en god geografisk spredning.
 
Det har også vært diskutert i styret om klasser som “Eldre folkemusikkinstrument”, “Fløyte og langeleik” og “Gruppespel junior” burde gå ut. Linda Dyrnes kan fornøyd slå fast at alle disse kategoriene nok vil bli representert på Landskappleiken i år. 
 
- Vi har kommet frem til et opplegg der alle disse klassene fremdeles er inne, samtidig som vi også har gjort en stor innsats for å skjerme dansen. Vi vil ellers gjerne ha innspill av leserne av Folkemusikk.no, der de foreslår hvilke kategorier som kan gå ut, eller begrenses. FolkOrg er en moderne og demokratisk organisasjon, og legger stor vekt på å lytte til medlemmene våre, i tillegg til de kulturpolitiske miljøene. 
 
Vil disse endringene være permanente, eller vil Landskappleiken til neste år gå tilbake til en mer tradisjonell form? 
 
- Det kommer nok litt an på hvor vellykket dette blir, og hva slags tilbakemeldinger vi får. Om Folkelarm er tilbake i 2013, er det kanskje naturlig om noen av de endrede kategoriene evalueres på nytt. Men alt dette avhenger naturligvis av tilbakemeldingene. Det er ellers viktig at å påpeke at disse endringene ikke berører påmeldingsfristene, så her er det bare å følge med på kalenderen, og bli med på moroa!
 
Om leserne våre har synspunkter på disse omleggingene, kan man gjerne bruke kommentarfeltet nedenfor. Større innlegg i saken kan som vanlig sendes til info@folkemusikk.no. Siden vi ønsker en bredest mulig debatt, vil det også være fullt mulig å sende inn innlegg anonymt.