Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Elin Seppola Brandvoll, Bjørnar Seppola, og Väinö Nilssen

Kvenskfinsk tradisjon i Norge

Cd-cover Kvenskfinsk tradisjon i Norge

Kvenskfinsk tradisjon i Norge, Etnisk musikklubb

Kvenene er en av Norges offisielle minoriteter, sammen med samer, tatere og jøder. Etnisk musikklubb publiserer nå et antropologisk pionerarbeid og feltarbeid der det for første gang er det samlet inn 60 sanger og publisert i en egen sangbok på kvenskfinsk som også er lydfestet på to CD’er. På CD1 finner vi Elin Seppola Brandvoll, Bjørnar Seppola og Väinö Nilsen, på CD2 er det en rekke utøvere tatt opp på 1980 og 1990-tallet av Bjørn Seppola.

I seksti år var dette forbudte sanger på et forbudt språk i undervisning på norske skoler – først på 1990-tallet ble dette igjen tillatt. Denne historien fortelles det om i dette heftet. Cd-en inneholder også en sangbok på kvenskfinsk. En målsetning for aktørene bak plata er å gi tradisjonen tilbake til nye slekter som kan føre dem videre.
 
Kvenenes historie, språk, sang og musikk blei på grunn av undertrykkingen skjult for det øvrige samfunnet og til en intern kultur. Høyden i læstadianermiljøer var kvenske religiøse sanger framført. I storverket om "Norges land og folk", står det at kvenene ikke har musikktradisjoner. "Et særtrekk ved kvenene er at de er umusikalske", står det i den boka. Akkurat det ønsker artistene å motbevise med dette prosjektet. For å kjenne til historia – som de i denne sammenhengen likevel bare så vidt har skrapt i overflata på – bør en lytte til sangene og melodiene på munnspill med en god porsjon ydmykhet.

Det er plateselskapet Etnisk Musikklubb i samarbeid med Kvenlandsforbundet som står bak utgjevinga.


 


| E-mail this | Print this |
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk