Kartellet består bl.a. av Nils-Ole Foshaug, Ådne Kolbjørnshus, Inge Martin Helgesen, Lars Frihetsli og Sigurd Johan Heide, som alle opptrer med dans. I tilllegg medvirker også Julie Normann Alapnes på fele og Mariann Torset på trøorgel, mens Heide selv har koreografi på forestillingen.
Førstkommende lørdag inntar de altså Rikscenen i Oslo med en forestilling som også heter ”Kartellet”, der de spiller hele fire ganger på en dag. Mariann Torset står i tillegg for komponering, mens Anniken Romuld har tatt for seg den visuelle utformingen. Produsent er Terje Foshaug.
Folkmusikk.no har slått av en prat med Sigurd Johan Heide, som nå legger ned deler av sin ikke ubetydelige energi i Kartellet.
Hvordan kom ideen om Kartellet til?
- Som Tuva Syvertsen så fint sa det: ”Dette handler om nestekjærlighet.”, sier Sigurd Johan Heide. - Kartellet måtte lages fordi jeg synes oppriktig synd på en publikummer som ikke har kjent nærheten i folkedans, den duvende rytmen som to mennesker kan skape sammen med musikken, den deilige kriblingen av å være nær, duften av håret på et fremmed menneske.
I forhåndsomtalen heter det at du som publikummer får oppleve et fysisk samarbeid mellom ”fem karakteristiske, dansende menn med en sterk individualitet”. Og at ”Kartellets menn vil danse for deg, og med deg”?
- Ja, folkedansen har mange rom som kan sees, kjennes og høres -- og som venter på å bli utforsket. Deltakelse er et sentralt element. Det å være i musikken og dansen er normen. Etter min mening oppleves denne danseformen best på nært hold, når man selv er med i dansen. Dette ønsker jeg som koreograf å dele med publikum i Kartellet.
Dere har bare mannlige dansere på scenen i denne forestillingen. Betyr det at maskulinitet og identitet i hvert fall indirekte er et av temaene?
- For meg personlig er Kartellet poetiske bilder, en illusjon med vage fornemmelser. Temaet er ikke så fremtredende, men ligger som et bakteppe. Tittelen Kartellet henspeiler på hvordan det er å være med i et fellesskap der en samarbeider mot felles mål. Det er også et mini-studium hvordan mennesket oppfører seg som selvstendig individ i en gruppe, hvordan en forholder seg til ukjente normer og regler, og hvordan en bruker status og makt, forteller Heide.
- Og så skal man jo huske at menn også er mennesker! Og at mennesker er veldig forskjellig i sine handlinger, tanker og identitet. Vi håper å vise fram maskuliniteter som er mangfoldige, og ikke ensartet slik mannen etter min mening blir fremstilt i forestillinger med folkedans. Med andre ord blir dette en oppgradering av mannen fra et brølende testosteronvesen med Norgesrekord i hallingkast. Kartellet er Mannen versjon 2.0.!
Hvor viktig er det at vi har aktive dansegrupper som Kartellet i Norge, som tør å satse på litt større forestillinger?
- Både store og små forestillinger er viktige! For det første er de aktive dansegruppene med på å reklamere for sjangeren som helhet, og inspirerer flere til å danse og spille. Det som er raust og flott er at alle som driver med forestillinger, også arbeider med folkedans og folkemusikk på grasrotplanet, og gir mye tilbake til miljøet som har oppfostret dem. Og det viktigste er at de sosiale arenaene har stor status: det å danse og spille sammen i uformelle fora. Gleden over kunsten, og det å være i dansen og musikken.
-
Er dere generelt fornøyd med rammene som tilbys?
- Utfordringene når man har laget en forestilling, er at man ikke for spilt den mer enn 3-4 ganger, siden det ofte er kostnadskrevende å få den på veien. Riksscenen, samt en del festivaler, har gjort godt arbeid de siste årene for å skape arenaer for danseforestillinger. En trenger også i større grad å oppgradere statusen til folkedansen. Etter min mening blir den ofte behandlet som den lille stedattera til folkemusikken, og flere stipend, priser, tilrettelegging for sosial dans
Dette er forestillingene til Kartellet høsten 2012:
- 27. oktober: Riksscenen, Oslo, 4 forestillinger.
- 3. november: Kroken Kirke, Tromsø Internasjonale Kirkefestival, 2 forestillinger.
- 11. november: Ørneheimen, Arvid Hanssen-festivalen, 2 forestillinger.
Kartellet er støttet av Norsk Kulturråd, Fond fort utøvende kunstnere og Folkemusikk Nord/Troms fylkeskommune.
Her kan du lese mer om”Kartellet”, som Heide humoristisk omtaler som ”den kanskje første danseforestillingen som måtte ta hensyn til elgjakt og laksefiske". Hjemmesidene til Kartellet finner du her. Du kan også se en kortfilm om dansegruppen på YouTube.