Lørdag ble det arrangert ideseminar i Kulturhuset Banken på Lillehammer, på eget initiativ av folk som har vokst opp med og deltatt på omtrent samtlige Landsfestivaler. Målet for dagen var å komme opp med ideer til hvordan Landsfestivalen i Gammeldansmusikk best kan møte framtida.
Ivar Schjølberg, tidligere leder i Landslaget for Spelemenn og en av skaperne av Landsfestivalen i Gammaldansmusikk, innledet seminaret. Han fortalte levende om hvor stor spenning det var innad i Landslaget den gangen festivalen ble vedtatt.
- Vi var grundige, og la stort fokus på dette med merkevaren Landsfestivalen, fortalte han.
- Blant annet arrangerte vi eget presseseminar i forkant av hver Landsfestival, med stort hell. I tillegg var det viktig at utøverne skulle være i fokus. Derfor var det viktig med høy kvalitet på lyd, og arena generelt.
Dansetevlinger
- Landsfestivalen har vært, og skal fortsatt være en viktig arena for rekrutteringsarbeidet for runddansen og folkemusikk generelt, sa initiativtaker til seminaret, Asbjørn Stensrud.
- Festivalen har over en periode hatt en synkende kurve. Det er derfor viktig å skape debatt og engasjement, slik at Landsfestivalen består som et eget arrangement.
Seminaret besto av rundt 20 personer med stor interesse for Landsfestivalen i Gammeldansmusikk. I tillegg var to representanter fra FolkOrg til stede, Tor Stallvik og Aslak Brimi.
Lysten og iveren etter at festivalen skal bestå i framtida var tydelig gjennom hele debatten. Et friskt ordskifte kom raskt i gang, med mange gode løsninger for framtidas Landsfestivaler. Blant annet ble forslaget om å opprette dansetevling tatt godt i mot.
- Det er ikke et spørsmål om runddanstevlinger skal med på Landsfestivalen, men når, mente Bjarne Odde.
Enigheten var bred om at dansetevlinger må med på Landsfestivalen, og debatten gikk etterhvert mer på hvordan tevlingene skal gjennomføres.
- Det er svært viktig for å sette fokus på dette med dans. Det kan slik bli like stor rekruttering innenfor dansen som i spelet, sa Marit Westling.
- Dansetevlinger vil garantert føre til mer oppmerksomhet fra publikum.
- Selv om det skal være en seriøs tevling er det viktig at det gjøres med løs snipp, mente Aslak Brimi.
- Men det bør være rom for at alle som vil kan delta.
Seminaret kom fram til at det var ønskelig med junior- og seniorklasser i dans, og at tevlinga ikke skal foregå på ei scene.
- Nei, dansen må foregå på gulvet, hvis ikke blir det for høytidelig, mente Brimi.
- Hva med om Landsfestivalen markedsfører seg som Norges beste dansefest? For det er den faktisk, mente Kari Nilsen, til stor applaus fra seminaret.
Trivsel og folkeliv
En annen post på agendaen som ble debattert med stor iver, var trivsel på festivalområdet.
- Landsfestivalen er en ypperlig arena for å markedsføre lokal mat, sa Marianne Stensgård.
- Noe av essensen med å reise rundt i landet på festival er å få smake på det stedet har å by på av lokale mattradisjoner. Likeledes må det være nok, og god mat på festival.
Atle Solberg mente at det var viktig å få et godt førsteinntrykket av festivalen.
- Stemnekontoret, at det er folk som geleider en på plass på campingplassen og så videre. Førsteinntrykket har mye å si for festivalen som helhet.
Gyda Austinn la vekt på at arrangørene må huske at de er vertskap, både for publikum, deltagere og frivillige.
- Det er viktig at man føler at man blir satt pris på, og at man føler seg velkommen. En stor fest for de frivillige utpå høsten er av stor betydning for de som jobber og står på for at festivalen skal gå rundt. Det skal være artig å være frivillig.
Rekruttering
Debattiveren nådde nye høyder da punktet «rekruttering» kom på dagsorden.
- Ungene må være med der de voksne er, mente Kari Nilsen.
- Derfor er det viktig at finalene ikke starter for seint på kvelden, og at barna får være med på dansen. Det bør også legges til rette slik at ungene kan aktiviseres gjennom dagen. De synes ikke det er noe artig å sitte i en idrettshall å høre på tevlinger.
Tove Bekkedal var opptatt av at det ikke bør skje noe på hotellene parallelt med det som skjer på hovedarenaen.
- Vi må huske på at barna og de unge må få være med. Hotellene har 18-årsgrense, og dermed får kanskje ikke de yngste hørt den musikken som er forbilde for dem. Dessuten blir det en uheldig oppsplitting av publikum.
Tekst: Ragnhild Moen Holø
Foto: Tove Bekkedal