Folkelarm har vært arrangert årlig siden 2005, og har som primærformål å åpne markedene for norsk tradisjonsmusikk, og sette fokus på norsk folkemusikk og dans på nasjonale og internasjonale arenaer. Det har også vært åpent for et utvalg utøvere fra de øvrige nordiske landene.

Hovedkonklusjonen i evalueringen er at Folkelarm, etter sju års virksomhet, er et godt befestet begrep, som det fortsatt er behov for. Folkelarm bør videreutvikles med mål om å være det mest sentrale, årlige nordiske bransjetreffet for folkemusikk og folkedans.  

Jan Lothe Eriksen har ledet evalueringen (konsulent, tidligere leder i Norsk Folkemusikk- og Danselag, og Riksscenen). Med seg hadde han Torill Falleide (kommunikasjonssjef i Førde internasjonale folkemusikkfestival, Anne Hytta (musiker, komponist, skribent) og Øyvind Skjerven Larsen (Prosjektleder for Music Export Norway).
Utvalget har tatt utgangspunkt i en rekke dokumenter som beskriver visjon, historikk og evaluering av de enkelte arrangementene. I tillegg har de foretatt en rekke intervjuer med relevante aktører i inn- og utland.

Utvalget gir følgende anbefalinger for videre utvikling:

  • Tydelig profil: Folkelarms profil må gjøres tydelig for alle artister, bransjefolk, delegater, gjester og publikum.
  • Organisering: Folkelarm bør etableres som en egen virksomhet.
  • Showcasearena: Folkelarm befestes som showcasearena for profesjonelle utøvere av høy kunstnerisk kvalitet, med særlig ansvar for norske folkemusikk- og folkedansutøvere, men også en stabil andel nordiske utøvere, inkludert samiske og musikere bosatt i Norge med bakgrunn fra andre land og kulturer.
  • Bredde: Folkelarm skal også inkludere bredde og sosialt samvær for grasrotbevegelsen med egen arena for sosial dans som er åpen for publikum.
  • Delegater og gjester: Folkelarm bør i samarbeid med Music Norway styrke og samordne de internasjonale delegatprogrammene ved norske festivaler og sikre en større bredde av relevante delegater og gjester. Folkelarm bør gå i dialog med Norsk kulturhusnettverk for å bli attraktiv overfor kulturhusene.
  • Kulturnæring og eksport: Folkelarm bør ha et selvstendig ansvar for aktivt å bidra til at folkemusikk- og folkedansområdet får en best mulig utvikling med tilpassende virkemidler innen eksport- og kulturnøringsområdet generelt, i nært samarbeid med andre relevante aktører.
  • Stabilt arrangørsted: Folkelarm bør arrangeres på Riksscenen og i Schouskvartalet på Grünerløkka i Oslo.
  • Folkelarmprisen videreføres, og Folkelarm tar initiativ overfor relevante nordiske aktører for å få til en felles nordisk pris.

Rapporten gir oss et godt grunnlag for å utvikle Folkelarm videre, sier daglig leder i Folkorg, Linda Dyrnes. Vi har ansatt Sigurd Reinton som prosjektleder for Folkelarm 2013, og han er godt i gang med å ta tak i flere av anbefalingene fra utvalget.

Rapporten skal presenteres og diskuteres på Riksscenen mandag 7.januar, i forkant av Musikermøtet 2013

Her kan du laste ned og lese hele rapporten