Etter en ideologisk konflikt blant annet om etableringen av en festival for gammaldans, brøt en gruppering i Landslaget for Spelemenn (LfS) ut av organisasjonen i 1987. Utbryterne stiftet en ny organisasjon med navnet Norsk Folkemusikk- og Danselag (NFD), og siden den gang har det eksistert to organisasjoner på folkemusikkfeltet.  22 år seinere har de to organisasjonene nå samlet seg. Lørdag kveld ble den nye organisasjonen stiftet som en sammenslutning mellom NFD og LfS. Med dette får folkemusikkfeltet en ny sterk og samlet stemme.

- Folkemusikkorganisasjonene har de siste åra jobbet godt sammen, men vi har merket behovet for tettere koordinering. Tida var nå moden for å slutte oss sammen, sier avtroppende leder i LfS, Nils Øyvind Bergset.
 

Nå begynner arbeidet

Styra i organisasjonene har jobbet med omorganiseringa i nærmere to år, og avtroppende styreleder i NFD, Åshild Vetrhus er nå svært lettet over etableringen.

- Dette er en stor dag for folkemusikken og folkedansen i Norge! Sammenslutningen vil gjøre det mulig for oss å styrke arbeidet for folkemusikk- og dans, og vil gi oss en tydelig stemme utad, sier Vetrhus.

Nå ser de to tidligere styrelederne frem til å bygge en felles plattform.
 
- Det har vært en lang og spennende prosess som vi nå er i mål med. Samtidig er det nå arbeidet begynner. Nå må den nye organisasjonen bevise at dette var et riktig valg, sier de to avtroppende styrelederne.
 

Ny leder

Nyvalgt leder for den nye organisasjonen er tidligere kultursjef i Ål i Hallingdal. Maria Høgetveit Berg. Ho var blant annet den første kvinnelige lederen i Noregs Mållag, og har tidligere vært aktiv i Norsk Folkemusikk- og Danselag og vært dommer ved mange landskappleiker.