«Det er viktig å investere i framtida» hadde Sigbjørn Johnsen sagt fra den nye stortingsalen tidligere på dagen, og med lansering av det beste kulturbudsjettet noensinne, ifølge Tajik, er det tydelig at kultur er en viktig del av denne investeringen.
Kulturløftet
Overordnet sett er Kulturdepartementet svært fornøyd med at Kulturløftet som ble lansert i 2005 nå er svært nærme å bli oppnådd. Kulturløftet, som FolkOrg gjennom Samstemt var en sterk pådriver til, satte seg som mål at 1 prosent av statsbudsjettet skulle gå til kultur. Den gang et svært ambisiøst prosjekt. Med budsjettet i år har andelen kommet opp i 0,96 prosent av det totale budsjettet, og Kulturdepartementet kan skryte av en økning på til sammen 4,9 milliarder kroner i perioden 2005-2013.
Arkiv, frivillighet, festival/arrangør, tippenøkkel, skolesekk og kulturskole i SFO
Kulturbudsjettet bød på mange økninger innen sjangerfrie ordninger som med gode initiativ fra feltet bør komme folkemusikken og -dansen til gode. Det kom 24 mill ekstra til å trappe opp digitalisering i arkiv som bør komme de mange gode folkemusikkarkiva rundt i landa til gode. Momskompensasjonen til de frivillige organisasjonene ble trappet ytterligere opp som gir lokallag blant annet bedre muligheter for utstyr og instrumentkjøp. Det kom en økning til hele musikkfeltet på til sammen 60 millioner der Kulturrådets festival- og arrangørstøtteordning sto for 8 millioner av økningen. Tippenøkkelen har blitt endret med det resultat at flere millioner nå vil gå direkte til kulturformål. Den Kulturelle Skolesekken har fått 13 millioner ekstra til forestillinger og kunstopplegg for barn og unge. Og tidligere i uka lanserte Kristin Halvorsen en ny ordning for kulturskole i SFO for 1.-4. klassinger – en ordning der folkemusikken og -dansen bør ha mye å tilføre.
Riksscenen, Førdefestivalen, hardingfela og langeleiken.
Folkemusikkens store budsjettvinnere er Valdres Folkemuseum som har fått en årlig økning på 900 000 for produksjon av hardingfeler og langeleiker på Fagernes, Førdefestivalen og Riksscenen som har fått 1. mill i friske midler til styrking av den kunstneriske virksomheten. Helge Skansen sier på telefon at dette er et svært gledelig signal fra departementet og at Riksscenen nå endelig kan komme i gang med egne produksjoner basert på folkemusikk og -dans.
Dansen på stedet hvil
Styreleder i FolkOrg, Per Øyvind Tveiten, sier han er fornøyd med alt Kulturløftet har bidratt med for folkemusikken, men at det nå er på tide med skikkelig løft for folkedansen. Sammen med NU og Rådet for Folkemusikk og Folkedans vil FolkOrg snart legge fram rapporten «Dansearven» som beskriver folkedansens stilling og vilkår i Norge. Årets budsjett ga ingen signal om investeringer på folkedansfeltet og i tida fram mot neste statsbudsjett blir det viktig å fremme gode tiltak som kan føre folkedansen inn i Sigbjørn, Hadia og alle oss andres framtid.