I 1975 samlet trompetist Torgrim Sollid fra Eidskog i Hedmark et knippe av datidens mest profilerte jazzmusikere og skrev seg inn i norsk musikkhistorie med platen ”Østerdalsmusikk”. Sollid tok den gang utgangspunkt i Ole Mørk Sandviks (1875–1976) nedtegnelser av musikken fra Østerdalen, og ga denne musikken en ny og moderne tonedrakt.

Albumet, som opprinnelig kom på plateselskapet Mai, er siden blitt stående som en kultklassiker. Da nettavisen Ballade i 2007 presenterte en ”kanon” over norske jazzutgivelser havnet «Østerdalsmusikk» pa 20. plass, til tross for at albumet bare var  tilgjengelig på vinyl. Blant musikerne den gang fant vi toppnavn som Jan Garbarek, Knut Riisnes, Erling Aksdal og Bjørn Alterhaug.

Musikk i Hedmark har nå samlet noen av dagens mest profilerte jazzmusikere, alle fra Innlandet, og med Torgrim Sollid i spissen. Prosjektet ble fremført to ganger i mars i år, der både konsertene på Terningen Arena i Elverum under Grundsetmartn og i Stadsteatern i Falun betegnes som en suksess.

Besetningen i 2012 er Guro Gravem Johansen, Margrete Nordmoen (vokal), Morten Halle (saksofon), Torgrim Sollid (trompet), Jørn Halbakken (fele), Sigrun Eng (cello), Tom Lund (gitar), Helge Lien (piano), Sigurd Hole (bass) og Birger Mistereggen (trommer)

”Østerdalsmusikk” fremføres i Kulturkirken Jakob i Oslo, onsdag 15. august, kl 19:30.

Det Norske Blåseensemble med Ragnhild Furebotten

Det Norske Blåseensemble er Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Orkesteret har en vidtspennende musikalsk profil, og under ledelse av Geir Lysne utforsker de her grenselandet mellom jazz og folkemusikk sammen med Ragnhild Furebotten og Torben Snekkestad.

Felespiller Ragnhild Furebotten må sies å være sentral i den nye generasjonen av folkemusikere. Hun er tidligere medlem av Majorstuen, men har de siste årene valgt å konsentrere seg om sine egne prosjekter, som blant annet Hekla Stålstrenga og hennes siste soloprosjekt, ”Never on a Sunday”, som vant en Spellemann i 2011.

Den danske saksofonisten Torben Snekkestad omtales som en ettertraktet musiker på høyt internasjonalt nivå, som beveger seg fritt mellom barokk, fri improvisasjon, ny musikk, jazz og folkemusikk.

Komponist, dirigent og musiker Geir Lysne har skrevet nye arrangementer for anledningen. Lysne har komponert og arrangert musikk for utallige orkestre, storband, korps og kor. Han er jazzmusiker og storbandleder, og har de siste årene først og fremst jobbet med sitt eget storband, Geir Lysne Ensemble.

Det Norske Blåseensemble med gjester opptrer på Riksscenen, fredag 17august, kl 20:00.

Musikalsk vandring på Grand Hotel

Som del av Oslo Jazzfestival inviteres det også til en musikalsk oppdagelsestur på Oslos mest staselige hotell, med blant annet intim soulkonsert i selveste Nobelsuiten på Grand. Bak dette arrangementet finner vi Havresekken, som har markert seg som oppfinnsomme og grenseoverskridende arrangører i hovedstadsområdet, ofte med et godt øye til folkemusikkutøvere.

De aller første norske plateinnspillingene ble foretatt på på Grand Hotel i 1904. Nå er det Havresekkens tur til å besøke Nobelsuiten, garasjen og toppen av Oslos tak, men hvem som spiller hvor forblir som vanlig en hemmelighet, helt til dørene åpnes. 

- Det er utrolig stas å få lov til å okkupere Grand, sier en entusiastisk leder av Havresekken, Sigrun Tara Øverland.

- Dette kommer til å bli helt spesielt. For de som har vært så heldige at de har sikret seg en billett, er det bare å begynne å glede seg, fortsetter hun, samtidig som hun gir Oslo Jazzfestival honnør for å få i stand prosjektet.

- Det var jazzfestivalen som fikk i stand avtalen med Grand. Uten dem hadde vi nok aldri fått holde konsert i selveste Nobelsuiten, avslutter Øverland.

Tidligere i sommer var Havresekken også med på å arangere en definitivt annerledes musikalsk bussreise under Telemarkfestivalen i Bø. Konsertbyrået har også en sentral finger med i spillet på den lett eksotiske festivalen Bø Autogrend i Vinje.

Havresekken nr. 18 finner sted på Grand Hotel, lørdag 18. august, klokken 15.00.

Hele programmet til Oslo Jazzfestival 2012 finner du her. Du kan ellers gjerne følge dem på Facebook. Mer om ildsjelene i Haresekken finner  du på denne lenken.