Når etablert: 2006
Hvor: Oslo
Medlemmer: Liv Ulvik, Anja Eline Skybakmoen og Wenche Losnegård
Aktuell med: Debutplata ”Eplemøya Songlag”
Hvordan ble Eplemøya starta?
- Hvert skoleår arrangeres det en folkemusikk-uke på NMH for alle nye studenter. Denne begivenheten avsluttes alltid med en festmiddag med dans og en uhøytidelig stev-tevling. Som eneste folksangstudent det året syntes jeg at jeg måtte stille opp på stevtevlingen, og fikk med meg årets jazzsangstudenter Anja og Wenche på laget. Det viste seg å være et godt lag — vi vant tevlingen og hadde det i tillegg ganske morsomt sammen. Eplemøya Songlag var i gang!
Hvordan er en typisk Eplemøya-øving?
- Vi er nok ganske detaljfokuserte, så det blir en del flikking og finsliping på øvingene. Alt dette iherdige arbeidet er dog som regel flankert på begge sider av større og viktigere ting, nemlig livet og kjærligheten, som det jo er interessant å være oppdatert på. Og så passer vi på at det ikke blir bare øvinger, men litt fest også innimellom. Og da tar vi gjerne en sang da også.
DEBUTALBUM: Coveret til den selvtitulerte debut-cden Eplemøya Songalg |
Har Eplemøya en drøm?
- Drømmen er alltid å nå ut til enda flere. Både her hjemme og der ute. Selv om vi synger på norsk har vi faktisk noen fans i land hvor de ikke forstår norsk, og det synes vi jo er veldig hyggelig.
- Hvorfor meldte dere dere på Folkelarm, og hvilke forventninger har dere
til å være med?
- Folkelarm er jo etter hvert blitt en viktig samlingsplass for folkemusikk-Norge, hvor det å være med kan bety nye kontakter og spillejobber. Så det håper vi – at noen vil ha oss til å synge her eller der etterpå. Dessuten er det jo også en stor folkemusikk-fest! Så vi forventer at det blir ganske moro.
Hva synes dere om musikken i det norske folkemusikkmiljøet om dagen? Er det noen spesielle dere liker godt å høre på, er det noe dere savner i folkemusikkfloraen?
- Den norske folkemusikkfloraen i dag er rikt og allsidig. Det er mange som er med å holde i hevd de gamle tradisjonene sånn som vi har arvet dem, og mange som er med å holde sjangeren levende, frisk og vital med nyskaping og eksperimentering. Ofte er det de samme musikerne som holder på med begge deler i forskjellige prosjekter, og vi liker også godt å høre og la oss inspirere av både tradisjonell musisering og nyskaping. Men det er klart det fortsatt er mange nye retninger det er mulig å gå med folkemusikken, som vi håper folk tar tak i etter hvert – slik at vi kan fortsette å holde sjangeren frisk og vital.
Folkelarm åpner Riksscenen for Folkemusikk og Folkedans. Hvilke forventninger har dere til Riksscenen?
- Vi har store forventninger til Riksscenen! Vi har allerede sunget der en gang i vår på OsloFOLK sin torsdagskonsert-serie, og det var en veldig flott opplevelse med fantastiske akustiske lydforhold. Så nå forventer vi et pulserende levende senter for folkemusikk og folkedans midt i Oslo med flotte konserter og opplevelser i tiden framover.