Mari Skeie Ljones (29 år) fra Jørstadmoen spiller fele (og hardingfele), med basis i slåttemusikken fra Ottadalen. Våren 2010 tok hun eksamen i utøvende master på Norges musikkhøgskole, og masteroppgaven var selve konserten som helhetsopplevelse, med utgangspunkt i slåtter fra Lom.
I dag er Mari frilans musiker med base i Oslo, og har en liten stilling som felelærer i Oslo musikk- og kulturskole.
- Slåttemusikken fra Ottadalen er det fineste jeg veit, og det er musikk jeg vil spille for et publikum hele mitt liv. Jeg har en ambisjon om å leve som frilans felespiller, med et variert utøvende virke som solist og i forskjellige grupper med ulike typer kunstnere, forteller Skeie Ljones.
- I 2012 skal jeg jobbe mye med solorepertoaret mitt. Som jeg videre skal bruke i en duo med pianist Andreas Ulvo (Eple Trio, Solveig Slettahjell & The Slow Motion Orchestra etc). Jeg vil spille de såre, rare, intense og skeive slåttene. Fra det helt vare og stille, til de voldsomme tjorhælspringleikene. Jeg tror Andreas sitt lyriske, ofte minimalistiske spill, vil kle disse slåttene, fvortsetter hun.
Mari Skeie Ljones har, som de andre finalistene i IntroFolk 2012, mange jern i ilden.
- Jeg har bl.a. jobbet i duoformat med Camilla Granlien, i en trio med Kaja Fjellberg Pettersen (cello) og Ingrid Støylen Runde (vokal), og i Salikatt med Åshild Vetrhus (vokal) og Ingeleiv Berstad (moderne dans). Jeg liker å jobbe i små grupper hvor en blir godt kjent med hverandres uttrykk, og hvor det er rom for improvisasjon. Disse gruppene har alle et ganske enkelt uttrykk, uten typiske akkord-instrumenter. Men akkurat derfor får jeg brukt fela på ulike måter og i ulike roller.
- Jeg planlegger også prosjekt med folk fra andre kunstarter. Billedkunstneren Daniel Teigen vil f.eks. være med på et prosjekt med live tegning. Samarbeid med forfattere vil jeg også fortsette med. Jeg lager også mye musikk, gjerne til norsk lyrikk, men med et utgangspunkt i at jeg er ung, norsk folkemusiker.
Om sine kunstneriske ambisjoner sier Skeie Ljones følgende:
- Gjennom spillet mitt vil jeg formidle et nærvær ; en ærlighet og varme. Det rare eller stygge skal ha en plass, men jeg er også glad i de gode melodiene. Improvisasjon, i større eller mindre grad, er viktig gjennom det vil jeg bl.a. vise hva jeg vil med musikken.