Halvor Håkanes | kveding
Anne Svånaug Haugan | kveding, hardingfele,
Svein Westad | Kravik-lyre, langeleik, seljefløyte, munnharpe,
Svein Stensaker | perkusjon
Plateselskap: Etnisk Musikklubb
Denne CD-en er et resultat av møtet mellom tre folkemusikere og en jazzmusiker. Det musikalske materialet er hentet fra våre eldste folketoner. Slåttene er i hovedsak fra hardingfeletradisjonen i Tinn, og Svein Westad har overført dem til munnharpe og langeleik. Sammen med Anne Svånaug Haugan på hardingfele skapes nye klanger og spennende harmonier. Vokalstoffet består for det meste av ballader og salmer til akkompagnement av blant annet middelalderlyre. Multimusiker Svein Westad utforsker mulighetene som ligger i instrumentet både melodisk og som akkompagnement til sang. Det er ikke tidligere gitt ut fonogram der lyre brukes på denne måten. Kvedarane Halvor Håkanes og Anne Svånaug Haugan utfolder seg både solistisk og i samsang og skaper spenningsfylte dialoger. Perkusjonisten Svein Stensaker gir musikken en ny dimensjon ved å framheve det rytmiske og utvider rommet i musikken ved sine varsomme, men effektfulle akkompagnement.
Det rytmiske aspektet er sentralt i denne produksjonen. Trommer i samspill med hardingfele har tidligere vært vanlig, det er blant annet dokumentert i Numedal på 1700-tallet. Middelalderballadene var opprinnelig danseviser, og det rytmiske elementet har vært framtredende også her. Alle slåttene har et program, en historie knyttet til seg. Balladene er som episk-lyriske folkeviser dramatiske fortellinger om kjærlighet, liv og død. Historiefortelling er derfor et viktig element i musikken.
Tittelen Er det runir er hentet fra omkvedet i balladen Runarvisa. Runene var magiske tegn til hjelp mot vonde makter. Runer sammen med musikken representerte de gode kreftene og kunne vederkvege menneskene. Det håper vi våre gamle toner og nye klanger også vil gjøre. Velkommen inn i vårt musikalske univers.
Artikkelen er basert på en pressemelding fra plateselskapet Etnisk Musikklubb.