Prisen er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturbæreren Egil Storbekken for fremme av interessen for, og utbredelsen av de eldre folkeinstrumentene i norsk folkemusikk og Egil Storbekkens musikk. Prisen deles i år ut for femte gang, og går denne gangen til Hedmark.
 
-  Atle Lien Jenssen har gjennom en årrekke lagt ned et svært omfattende og allsidig arbeid innen norsk folkemusikk både som musiker, innsamler, formidler og forfatter. Han har spesielt arbeidet med folkemusikktradisjoner fra Østerdalen og Hedmarken og har gjort en enorm innsats for å dokumentere og videreformidle musikken fra dette området, heter det i juryens begrunnelse.

Egil Storbekkens Musikkpris er på kr. 25.000, samt et kunstverk av billedkunstneren Helga Drude Storbekken. Prisen er utformet i et samarbeid mellom Tolga kommune, Norsk Lur- og Bukkehornlag, NOPA og Tolga-Os Sparebank.

Utdelingen og deles ut under Olsok på Tolga, tirsdag 27. juli kl. 14.00 i forbindelse med lur- og lokkestevne i setergrenda Orvdalen i Tolga.
 
Juryen for prisen har bestått av Bjørn Aksdal (leder), Geir Egil Larsen, Bent Åserud, Eli Storbekken, Ragnhild Aashaug og Eivind Moen (sekretær).


Om Atle Lien Jenssen – juryens begrunnelse

Jenssen vokste opp i Oslo og er utdannet sykepleier. På 1970-tallet kom han inn i folkemusikkmiljøet via visebølgen og folkrocken og begynte å spille fele i Østerdalsringens spelemannslag. Slik fikk han spesiell interesse for musikktradisjonene i Østerdalen og på Hedmarken. Ved siden av fela begynte han også å traktere instrumenter som bl.a. tungehorn (bukkhorn med einerflis), ulike fløyter, durspill, mandolin og gitar.

Allerede tidlig på 1980-tallet begynte Atle Lien Jenssen å drive et omfattende innsamlingsarbeid av lokal folkemusikk på Hedmarken sammen med Arne Møller. Senere har han alene eller i samarbeid med andre samlet folkemusikk i Østerdalen, Akershus, Finnskogen og Värmland. Viktige samarbeidspartnere har vært Norsk folkemusikksamling, Oslo og Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Trondheim. Jenssen sier selv at han gjennom disse innsamlingsprosjektene har fått anledning til å møte mange av de eldre utøverne fra disse områdene og lært musikk av dem. På denne måten har han tilegnet seg et unikt repertoar fra en del av landet som ikke har hatt de mest kjente folkemusikktradisjonene.

I sin dokumentasjon har Atle Lien Jenssen vært spesielt opptatt av å oppspore utøvere og instrumentmakere som har ført videre tradisjoner knyttet til de eldre folkemusikkinstrumentene våre. Her har Jenssen særlig lagt ned et stort arbeid med å dokumentere tungehornet på Hedmarken. Han har også i samarbeid med instrumentmakeren Magnar Storbækken, Tolga fått rekonstruert østerdalsklarinetten som folkelig instrument på bakgrunn av en gammel klarinett i samlingene til Glomdalsmuseet på Elverum.

Jenssen har vært brukt som foreleser ved flere utdanningsinstitusjoner, han har gitt ut eller medvirket på nærmere 20 plateinnspillinger og han har vært musikalsk involvert i flere teateroppsetninger. I tillegg har han turnert for Rikskonsertene flere ganger og deltatt på festivaler både i Norge og utlandet. Han har også skrevet en lang rekke artikler og gitt ut seks bøker om folkemusikk på Hedmarken. I 2010 leverte han sin masteroppgave ved Institutt for folkekultur, Høgskolen i Telemark, hvor han tok for seg tungehornet i Norge.

Fra 1989 har Atle Lien Jenssen arbeidet som frilans folkemusiker på deltid. I 2003 ble han ansatt som fylkesmusiker i Hedmark, først i halv stilling og siden 2008 i hel stilling. Jenssen har fått Hedemarkslagets Kulturpris (1997), blitt utnevnt til æresmedlem i Hedmark Folkemusikklag (1997) og mottatt Halteguttenprisen (2010).