Åpen klasse: Savina Yannatou (Hellas), 11. oktober kl. 19.00
Basert på tradisjonelt stoff, hovedsakelig fra Middelhavsområdet, kan Savina Yannatou og gruppen Primavera no Salonico tilby et åpent og uforutsigbart lydbilde med enkle sanger som strekker seg til moderne musikkformer. De har turnert verden rundt siden 1996, og spilt på steder som Queen Elizabeth Hall, UCLA i Los Angeles, Melbourne Concert Hall og WOMAD festivaler, samt mange andre worldmusic- og jazzfestivaler.
Savina er kjent for å tolke musikk med forskjellige språk og toner, der stemmen hennes er kronen på verket. De spiller på akustiske instrumenter, hvorav halvparten har sitt opphav i Østen. De tøyer grenser og tar deg med langt inn i et landskap av spesifikke, nyskapende musikk!
Folk på Torsdag: Jon Anders Halvorsen + Vrang, 11. oktober kl. 20.30
Telemarkingen frå Oslo med den fantastiske stemma gjer ut si fyrste plate, proppfull med kveding i solo og samspell. På utgjevinga framfører Jon Anders viser han har lært av eldre kvedarar i heimfylket Telemark. Her blir skjemt og alvor blanda saman med tåredryppande skillingsviser, tøysete småstubbar, fengande slåttestev, småerotiske balladar, forteljande bygdeviser og lyriske nystev. Som instrumentalstøtte og ekstra krydder har han fått med seg to smakfulle multiinstrumentalister i den virituose svensk-setesdølen Danie Sanden-Warg og den underfundige oslo-valdres-telemarkingen Anders Røine. Velkomen til ei konsert med skakke tekstar og skeive tonar.
I tillegg kommer gruppa Vrang som oppvarmere denne kvelden! Ein ung, men allereie godt etablert trio med feler, sang og referanser til både jazz, bluegrass og litteratur. Med: Tuva Færden, Jon Brodal og Maja Gravermoen Thoresen.
Dansescenen: Nordic Dance 2012, 12. oktober kl. 20.00
24 individ, fire land og eit fellesskap. Nordic Dance 2012 er eit talentprosjekt i regi av Noregs Ungdomslag. I samarbeid med systerorganisasjonar i norden er seks av dei fremste folkemusikk- og folkedanstalenta i alderen 18-25 år plukka ut i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Under leiing av Paula Kettu (F) og Vegar Vårdal (N) har dei saman utvikla ei forestilling basert på individa og tradisjonane, lokalt, nasjonalt og nordisk. Resultatet har vorte ei moderne og uredd forestilling godt forankra i individena sine tradisjonelle uttrykk. Forestillinga hadde premiere på Nordlek i Steinkjer juli 2012 - og det var en suksessforestilling. No er dei ute på nordisk turné og kjem denne gongen til Riksscenen.
Dansescenen: Dansedykk i Hallingdal, 13. oktober kl. 14.00
Denne dagen inntar hallingdølene Riksscenen. Det blir kurs i hallingspringar med A- klassedanserene Gunnlaug Lien Myhr og Martin Myhr. Begge har lang erfaring i å introdusere nye folk til denne tradisjonen. Spelkvinne blir Ingebjør Sørbøen med bakgrunn fra blant annet utøverstudiet på Ole Bull Akademiet. Dersom du har danset hallingspringar før, kan du gå på kurs for viderekommende med Ingunn Stræte Lie og Ulf Arne Johannessen. De er også A-klasse dansere og har vunnet landskappleiken. Arne Anderdal spiller på dette kurset, kjent m.a som lærer på Ole Bull Akademiet.
I Arkivdykket vil du få se ulike opptak fra Hallingdal som presenterer dansetradisjonen og viser ulike varianter og stilretninger. Dette er et “must” for deg som er over gjennomsnittet interessert i dans.
Om kvelden kan du danse til drivende godt hallingsdalsspel.
Alle musikerne spiller til dans: Ingebjør Sørbøen, Ulf Arne Johannessen, Ingunn Stræte Lie og Arne Anderdal.
Program:
14-17: Kurs i hallingspringar nybegynner/viderekommende
19-20: Arkivdykk
20-24: Dansekveld