Vi gir her ordet til Andreas Bjørkås selv:
Oppdal er både geografisk og musikalsk sett et veiskille. Bygda grenser mot tre fylker, og dermed også minst tre ulike folkemusikktradisjoner. I gammel tid førte dette også til at bygdas musikktradisjon ble påvirket av spelemenn på gjennomreise. Vi vet for eksempel med sikkerhet at spelemenn som Fant-Karl gjestet noen av bygdas spelemenn, slik som Ola Nerlo.
Dette kan man i dag høre igjen i slåttemusikken, og spesielt sprenglek – det finnes klare innslag av både pols og Gudbrandsdalsspringleik. Likevel synes jeg slåttemusikken i Oppdal har sitt klare særpreg.
Sprengleken karakteriseres av et raskt tempop, og med mye trioler. Takten er også tilnærmet symmetrisk, dvs. jevn, noe som skiller seg fra pols og Gudbrandsdalsspringleik. På denne plata har jeg prøvd å beholde det lokale preget samtidig som jeg har tillagt musikken noe av mitt eget, og som reflekterer min egen musikalske bakgrunn.
--------- -------- -------
Som mange andre spelemenn fant jeg veien inn i folkemusikken via min familie. Min far, onkel og søskenbarn spiler også fele. Den første opplæringen fikk jeg i Oppdal kommunale musikkskole. Her lærte jeg bl.a. av Jan Kåre Bjørkås og Erik Sverre Viken, to erfarne Oppdalsspelemenn. Ellers vil jeg nevne Tore Viken, som jeg har spilt mye med og lært masse av.
Da jeg skulle begynne på videregående skole falt valget på Vinstra vidaregåande skule. Her utvidet jeg min musikalske horisont enormt, særlig gjennom lærere som Tom Willy Rustad, Vegar Vårdal og Per Sæmund Bjørkum – alle i toppsjiktet i norsk folkemusikk. Etter dette bestemte jeg meg for å satse profesjonelt på musikken og startet på Norges Musikkhøgskole i Oslo. Her fortsatte jeg å studere fele hos Per Sæmund Bjørkum. Senere studerte jeg fiolin hos Terje Moe Hansen og tok ett år videreutdanning i pedagogikk ved samme institusjon.
------- ------- -------
Jeg håper du som lytter vil finne ”Veiskille” interessant å lytte til. I tillegg til soloslåttene har jeg vært så heldig å få med meg to svært flinke gjestemusikere, som jeg tror vil bidra ytterligere til en spennende lytteopplevelse: Erlend Viken, fele og oktavfele, og Olav Christer Rossebø, gitar, mandola og mandolin.
Denne teksten er et utdrag fra den norske omslagsteksten som følger utgivelsen. ”Veiskille” er utgitt på Etnisk Musikklubb, og kom ut på tampen av januar 2011. Du kan se og høre mer på denne siden hos MySpace, og ellers besøke Etnisk Musikklubb på denne lenken.