Det er nå gått ett år siden Landslaget for Spelemenn og Norsk Folkemusikk- og Danselag gikk inn for en sammenslutning og dannet fellesorganisasjonen Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen i Noreg.  I år avholdes det andre årsmøtet i den nye organisasjonens historie. Åsted for møtet er Bergen, og påmeldingen er bedre enn på lenge.

- Det er gledeleg at så mange ønskjer å delta i diskusjonane om framtida for organisasjonen og folkemusikk og folkedansen. Det er hyggeleg at folk viser engasjement, og eg håper dette kan føre til at me får ein mangfoldig og fruktbar diskusjon på årsmøtet, sier styreleder Maria Høgetveit Berg som sammen med styret legger frem forslag til nytt navn, rammeverk og arbeidsprogram for organisasjonen denne helga.

Navn på organisasjonen_NY_FRAMSIDA_RGB
ENDELIG NYTT NAVN? Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen har vært det midlertidige navnet på organisasjonen. Nå skal nytt navn vedtas.

Nytt navn

Under fjorårets årsmøte ble Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen i Noreg vedtatt som det foreløpige navnet på den nye organisasjon. Man trenger ikke være språkekspert for å innse at dette er både langt, tungt og ikke spesielt velklingende, og det har hele tiden vært klart at navnet har vært midlertidig og at endelig navn skulle vedtas på neste årsmøte. I løpet av året har styret og administrasjonen jobbet med et nytt navn, i samarbeid med blant annet firmaet Ordkraft. Mange forslag har blitt diskutert, og etter flere høringsrunder fremmer styret forslag om FolkOrg – Organisasjon for folkemusikk og folkedans, som navn på organisasjonen.

- Vi kom fram til at vi kunne ønske oss ein fast undertekst: ”Organisasjon for folkemusikk og folkedans”, slik at vi da kan stå friare til å finne eit namn som er lett å nytte, heter det i saksframstillingen fra styret.

Fornyet formål

I løpet av året har styret, administrasjonen og en egen arbeidsgruppe bestående av Nils Øyvind Bergset, Bjørn Lien og Eli Storbekken arbeidet med revidering av vedtektene til organisasjonen.  Det er resultatet av dette arbeidet som legges frem til årsmøtet for vurdering på lørdag. Et av punktene i vedtektene som skal vurderes er selve formålet til organisasjonen.

I dag jobber organsisasjonen ut ifra følgende formålsparagraf som ble vedtatt på fjorårets årsmøte:

”Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen i Noreg har som føremål å arbeide for folkemusikken og folkedansen i Noreg ved å styrkje deira rolle og vilkår i samfunnet. ”

Dette formålet ønsker styret å videreføre, men med en utvidelse med følgende spesifisering:

”Organisasjonen skal først og fremst vidareføre folkemusikk- og dansetradisjonane som finst i dei ulike distrikta og fremje utvikling og nyskaping på tradisjonelt grunnlag.”

I sakspapiret til årsmøtet sier styret følgende om formålet.

- Dagens føremål er ei reell utviding av føremålet samanlikna med dei to tidlegare organisasjonane. Styret meiner dette er til gunst for feltet og vil gjere oss sterkare på sikt. Miljøet står sterkare om vi jobbar saman med dei som har same interesser som oss. Styret ønskjer ikkje å utelate nokon som føler seg heime under vår paraply, og vi vil at miljøet står fram som ope, raust og inkluderande.

Videre mener styret at det i prinsipp- og arbeidsprogrammet går det klart fram at det er musikk fra Norge som er hovudoppgava til organisasjonen.

Blant andre saker som skal vurderes i vedtektene er særlaga sin posisjon, representasjon til årsmøtet, hedersmedlemskap, tidspunkt for årsmøte m.m.

I tillegg til vedtektene skal årsmøtesaker som arbeidsprogram, medlemspenger, budsjett og regnskap og opp til vurdering. I tillegg skal det velges styre for organisasjonen.

>> Les program og sakspapir for årsmøtet i Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen i Norge her


Seminar med fokus på framtida


Under årsmøtet arrangeres også seminaret Framtida til Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen, hvor flere aktuelle tema frå feltet blir tatt opp og diskutert. 

Her skal blant annet Gunnar Stubseid holde et innlegg med temaet ”Norsk folkemusikk eller folkemusikk i Noreg?”. Det blir også fokus på utfordringene innenfor gammaldansen med innledning av Marit Vestrum og Asbjørn Stensrud, samt fokus på yrkesutøvere og lokallag, og hvordan Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen skal arbeide til beste for begge gruppene. Her blir det flere innlegg fra både lokallag og yrkesutøvere.

Seminaret er ment som retningsgivende i forhold til revidering av både vedtekter, prinsipp- og arbeidsprogram for organisasjonen. 


Hold deg oppdatert!

Om du ønsker å holde deg oppdatert på utvikling under helgas årsmøte vil Folkemusikk.no oppdatere hjemmesider, Facebook og Twitter i løpet av helga. 

     >> Følg oss på Facebook
     >> Følg oss på Twitter