Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ny plate

Musikk på vandring

Semno

Ralf Novak-Rosengren representerer det man i Sverige kaller “Resanderomska”-tradisjonen, og har markert seg både som innsamler og låtskriver. I disse dager er han aktuell med det nye albumet ”Semna palla mander”, som gir et innblikk i de reisendes musikk i Norden.

Ralf Novak-Rosengren vokste opp i Sør-Sverige på 1970-tallet, og har musikere både på fars- og morssiden. Morfaren hans var en velkjent trekkspiller, mens farfaren spilte profesjonelt på Amerikabåtene på 1950-tallet. De fleste i slekten synger eller spiller et instrument.

Ralf har samlet og skrevet ned romani-sanger siden 1980-årene. De siste tyve årene har han medvirket i en rekke programmer på radio og TV. Siden 2006 har han samarbeidet med den svenske forskeren og visesangeren Marie Länne-Persson, og har utforsket sang- og musikk-tradisjoner innen den nordiske romani-tradisjonen, samt folkemusikken den har eksistert side ved side av.

Høsten 2009 produserte SVT en dokumentarfilm om dette arbeidet. Programmet fikk god mottakelse, og har så langt blitt vist i Sverige, Norge og Finland.

Selv sier Ralf Novak-Rosengren dette om ”Semna palla mander”:

- Da jeg var liten, levde musikken på en helt annen måte. Vi sang og spilte når vi møttes, om det nå var rundt kjøkkenbordet, på markedet eller når vi slo leir. Slik var det alltid når slekten min traff hverandre. Selv har jeg alltid kunnet hente styrke og trøst fra de gamle sangene.

- De eldre medlemmene av familien sang alltid. De spilte ut de dramatiske sangene med heroiske gester, og sang om ensomhet og tapt kjærlighet med voldsom innlevelse – ikke sjelden litt ”pilo”. Tårene og smerten tok helt over. I dag virker dette så fjernt. De fleste av dem er borte nå. Sangene deres lever bare i minnene våre.

Ralf Novak-Rosengren deltok også på den flotte, doble dokumentarplaten ”Viser på vandring i Norden” på Etnisk Musikklubb i 2007, som inneholdt en rekke forskjellige eksempler på de reisendes musikk.

- Det er derfor jeg tror at det viktig å ta vare på den skatten vi fremdeles har igjen. Om vi ikke sikrer dette materialet, tar det ikke mange generasjonene før alt er glemt. Da vil de siste romani-sangene være borte for alltid.

”Semna palla mander” inneholder tolv låter. De fleste er tradisjonelle romanisanger, men det finnes også skillingsviser og eldre ballader her, i tillegg til tre av Novak-Rosengrens egne sanger. Blant medmusikantene finner vi Göran Jansen, Jonas Liljeström og Tom Karlsrud.

- Jeg tror det er noen grunner til at ”Semna palla mander” er en viktig plate. Det er første gang som flere av disse sangene blir hørt utenfor romani-miljøet. De har aldri blitt tatt opp før, og aldri vært utgitt på plate. Det er med et lyst hjerte og sinn jeg nå deler noen av disse låtene med publikum, avslutter Novak-Rosengren.

“Semna palla mander” er utgitt på Etnisk Musikklunbb, og ble sluppet 7. januar 2011. Interesserte kan lese mer om Ralf Novak-Rosengren på denne svenske hjemmesiden.


 


| Tips en venn | Skriv ut |
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk